Fietsen in een stukje ongerepte Chiantistreek

We vertrokken vanuit het pittoreske Lucardo (zo’n 20 kilometer van Castelfiorentino, treinstation) om te fietsen naar Figline Valdarno. Deze tocht, doorheen de mooiste ongerepte landschappen die de Chiantistreek te bieden heeft, kan je ook in lusvorm doen. Deze tocht biedt echt het mooiste van wat Toscane te bieden heeft. Weg van de horden toeristen fiets je langs rustige wegen doorheen de prachtige natuur.

Route – info

Hoogteprofiel Lucardo Figline

Totale afstand: 52 km
Hoogtemeters: 1057 m
Kenmerken: heuvelachtig
Rustmogelijkheden: Mercatale in Val di Pesa, Greve in Chianti

Download route in formaat gpx > download

Route beschrijving

het kasteel van Bibbione

Enkele rit (fietsrit van circa 52 km): Vanuit Lucardo rij je naar La Fornacette en San Pancrazio.  Kort maar krachtig, met een stijgingspercentage tot 17%. ! Je slaat rechtsaf en krijgt een heerlijke afdaling doorheen olijfboomgaarden en cipressen. Heel wat boerderijen hier verkopen rechtstreeks olijfolie en wijn. In de streek zijn er ook veel resten van Etruskische begraafplaatsen te vinden. Ondanks de aanwezigheid van tal van bed en breakfasts -welke prachtige lokaties- is het hier nooit druk. Integendeel, je kan rustig fietsen langs verkeersarme wegen.

Na zes kilometer sla je linksaf richting Bargino. Net voor de oprit van de autostrade richting Firenze sla je rechts in richting Castello Di Bibbione om te beginnen aan een pittige klim van zowat twee kilometer. Je rijdt naar Sant Angelo en in het kleine centrum van Montefiridolfi moet je in 100 meter twee keer links inslaan om via de Via Sant Anna richting Mercatale te rijden. Vanaf dan rij je naar (Il) Ferrone.

WP_20140521_004

Landschap in Montefiridolfi

Wij verkozen om dan naar Greve in Chianti, met de prachtige markplaats, te rijden en dan naar Figline Valdarno. Eenmaal buiten Greve wachtte ons een mooie, regelmatige klim van zes kilometer lang met een stijgingspercentage van 6,5 %. Gelukkig bestaan de laatste 10 kilometers uit een even lange afdeling en dan wat vlakke weg.

Op onderstaande map zie je de route aangeduid, meer info vind je op volgende link

lucardo Figline

Lusvorm (fietsrit van 115 km):  Wie de lus wil maken kan vanuit Figline Valdarno terug tot in Lucardo rijden via Poggio Alla Croce, San Polo in Chianti, Strada in Chianti, (Il) Ferrone, San Casciano in Val di Pesa en tenslotte Montespertoli terug rijden naar Lucardo. Maar dan heb je wel een 115 kilometer en nog heel wat meer klimkilometers in te benen… Enkel weggelegd dus voor de meer dan geoefende wielertoerist.

Wij hebben deze fietstocht zonder fiets GPS afgelegd, maar wie de dorpen in vet in de GPS stopt zal nog meer dan ons zorgeloos kunnen genieten.

Artikel door Patrick Anthone

Onderstaande map toont de route in lusvorm


Bekijk Fietsroute Chianti: Lucardo – Bargino – Mercatale – Greve in Chianti – Figline Valdarno in een grotere map