Fietsen in Toscane – parcours mini Chianti Eroica

Houd je van fietsen tijdens je vakantie in Toscane en wil je het mooiste van de Chianti Classico streek zien dan kun je het parcours van de Mini Chianti afleggen. Het parcours is 45 km lang en maakt deel uit van het wielerevenement Eroica dat ieder jaar op de 1ste zondag van de maand oktober plaats heeft.

Tijdens de Eroica rijden de deelnemers op dit parcours op hun oude koersfietsen in staal, natuurlijk met vintage koerskledij aan. Het is het kortste parcours van het evenement en de helft van de tijd rijd je op de strade bianche, dit zijn ongeasfalteerde gravel wegen. De Eroica is immers een wielerevenement waarbij je terug gaat naar de tijd van toen het wielrennen nog een heroische strijd was tussen de wielrenner, stalen ros en de weg.

Dit parcours kun je gans het jaar door afleggen, op eigen initiatief.
Heb je een Garmin fietscomputer met GPS dan kun je klikken op onderstaande map waardoor je rechtstreeks op de pagina van de rit terecht komt met alle gegevens over het parcours, het hoogteprofiel, …

Route info

  • Start- en aankomstplaats: Gaiole in Chianti
  • Afstand: 45km waarvan 22km strade bianche
  • Hoogteverschil: 682 meter
  • Fiets: de beste fiets om het parcours af te leggen is een mountainbike of een gravelbike. Wil je dit doen zoals de deelnemers van de Eroica dan doe je dat op je stalen ros, neem zeker enkele reserve bandjes mee dan.
  • Moeilijkheid: Echt moeilijke beklimmingen zitten er niet in maar een goede conditie is toch wel vereist.

Beschrijving parcours Mini Chianti Eroica

Startplaats en aankomst is het marktplein Piazza Ricasoli in Gaiole in Chianti, een klein maar gezellig dorp. Vanuit het plein rijd je naar de hoofdweg (de enige die er is) de SP 408 di Montevarchi en ga je naar links. Je volgt steeds de borden van de Eroica waarbij je na ongeveer 5km naar links draait richting Castello di Brolio. Meteen de eerste klim die je naar het kasteel brengt.

Piazza Ricasoli Gaiole in Chianti

Het centrale plein van Gaiole in Chianti

Na een 4tal kilometer klimmen kom je op de top en zie je aan de rechter kant de wijnkelder met bijhorende enotheek en winkel van de wijnproducent Castello di Brolio. Aan de linker kant zie je het Eroica Café waar je even op adem kunt komen als je dat wenst, vanaf de lente is er ook een buitenterras.

Niet veel verder zie je een smal weggetje tussen de cypressen dat eerst nog in asfalt is maar weldra in gravel. Het stijgingspercentage is hier aanzienlijk. Dit is het moeilijkste stuk van de ganse rit. Bovengekomen zie je onmiddellijk het mooie kasteel dat je kan bezoeken.

castello di Brolio Chianti

Het wijnkasteel Castello di Brolio

Neem alvorens af te dalen even de tijd om tussen de wijnvelden naar het omliggende landschap te kijken. De afdaling is voor het grootste gedeelte op strade bianche, let dus goed op.

Na een tijdje kom je terug op de asfaltweg en wat later op de SP 408 di Montevarchi, je draait naar links en komt in Pianella waar je het 2de stuk gravelweg krijgt. Opnieuw een beklimming van een aantal kilometers. Voor klimmers is dit genieten op de mooie weg met bochten die zich slingert tussen de bomen.

Op het hoogste punt, ter hoogte van Pievasciata zie je aan de linker kant de ingang van het Parco delle Sculture, een openluchtpark met tal van kunstwerken waar in de zomer ook openlucht theater wordt gehouden.

Parco delle sculture Chianti

Eén van de vele kunstwerken van het park Parco delle sculture

Na enkele honderden meters asfaltweg krijg je opnieuw een lange strook strade bianche, dit keer hoofdzakelijk vlak. Aan het einde kom je aan een splitsing waar je naar rechts rijdt en ter hoogte van het dorp Vagliagli sla je rechts af richting Carpineto.

Bijna onmiddellijk krijg je nu een lange afdaling op gravel. Het eerste gedeelte is het mooiste en is de weg het beste berijdbaar. Na enkele kilometers kom je in het bos terecht en wordt de weg iets slechter en zijn er nogal veel stenen op de weg en uitstekende rotsen. Rijd je hier met een koersfiets dan is het de kunst om niet lek te rijden.

Uiteindelijk kom je terug op de provinciale weg SP408 di Montevarchi waar je naar links en de weg volgt die je terugbrengt in Gaiole in Chianti waar je iets fris kan drinken op één van de terrasjes op het plein.