Fietsen in Toscane: wat neem ik mee?

Toscane is een heerlijke streek om in te fietsen. In tegenstelling met de auto kun je op deze manier veel meer genieten van het prachtige panorama en de streek intenser beleven.

Natuurlijk is Toscane allesbehalve vlak en is een goede voorbereiding dus wel noodzakelijk. Een electrische fiets kan al veel helpen maar je moet nog altijd zelf de heuvel of het bergje alleen op rijden. In de zomer kan het bovendien zeer warm zijn wat het extra lastig maakt.

Wat heb je allemaal nodig tijdens je fietstocht in Toscane?

Vanaf april begint het in Toscane warm te worden. Vergelijk de maanden april, mei, september met de zomers in België en Nederland.

Juni, juli en augustus zijn dan weer zeer heet met vooral in de zomer temperaturen rond de 35°C met pieken tot zelfs rond de 40°C. Voldoende drinken tijdens je fietstocht is dan ook noodzakelijk!

Ik zelf ben een fervente fietser en heb heel wat routes zelf afgelegd en in kaart gebracht, je vindt ze op de volgende link > fietsroutes in Toscane

Wat mag er naast je identiteitskaart en wat geld, zeker niet ontbreken tijdens je fietstocht en waarop moet je zeker letten?

 

 

Eten en drinken

Isotone sportdranken: Rijd je langer dan 1 uur dan neem je best isotone sportdranken mee zoals isostar, Etixx, Power Bar, Aptonia, enz. Deze vullen de mineralen (calcium en magnesium) en koolhydraten aan die je tijdens het fietsen verliest door te zweten.

De regel is dat je een halve liter per uur drinkt maar bij warm weer drink je ongetwijfeld meer. Doe je zeer lange ritten dan zullen 2 bidons niet volstaan, je kan dan powertabs meenemen die je oplost in water. Op heel veel plaatsen in Toscane zijn er fonteintjes met drinkbaar water, komt het water rechtstreeks van de bergen dan is het bovendien lekker fris. Ook in de meeste bars en winkeltjes kun je water kopen.

Energierepen en gels: neem altijd enkele energierepen, mueslirepen of een banaan mee. Deze vermijden een hongerklop. Ook druivensuiker of winegums (populair geworden dankzij Peter Sagan) zijn handig om mee te nemen.

Is je energie echt op neem dan een gel of een energy shot wat je op zeer korte tijd veel suikers geeft en bijgevolg een energieboost.

Kun je geen sportdranken of energierepen aankopen op voorhand dan vind je deze ter plaatse bij onder andere de winkels Decathlon en Nencini Sport die in veel steden en gemeenten aanwezig zijn.

Fietskledij

Als kledij neem je in de warmste maanden best zo licht mogelijke kledij mee maar een regenjasje is toch een aanrader voor lange ritten. Het weer kan nogal snel omslaan en als je een fietstocht met lange afdalingen hebt, dan kan de regen samen met de wind die je opvangt tijdens de afdaling er voor zorgen dat je snel onderkoelt geraakt. Ik spreek uit ervaring en heb dit ooit meegemaakt in de maand juli.

In de winter kan het redelijk koud zijn en zorg je dus best voor een lange broek, windvest, schoenovertrekken en warme handschoenen. Vergeet ook je zonnebril niet want ook in de winter is de zon volop aanwezig.

Vergeet zeker geen helm, ik zie nog teveel mensen rondrijden zonder fietshelm maar besef dat deze je leven kan redden.

Fietscomputer met gps of app

Je kan natuurlijk altijd vertrekken vanuit je verblijfplaats, wat rondrijden in de buurt en dan proberen de verkeersborden te volgen naar je starplaats. Helaas ontbreken de verkeersborden nogal en is Toscane niet zo dichtbebouwd (een geluk) als België en Nederland waardoor het kan voorkomen dat je een lange weg moet afleggen wanneer je een verkeersbord met plaatsnaam tegenkomt.

Al wie reeds af en toe ging fietsen op reis nog voordat de smartphones en fietscomputers met gps bestonden, kan dit zeker bevestigen.

Vergeet dus zeker geen landkaart (als je oldschool wil gaan), fietscomputer met gps of app zoals Strava of Ridewithgps mee te nemen. Bovendien kun je op voorhand een fietsroute downloaden en gebruiken tijdens je rit.

Fietslichtjes

De laatste tijd zie je meer en meer wielertoeristen in Toscane die een rood flikkerend achterlichtje op hun fiets hebben. Ik begin me trouwens af te vragen of dit ondertussen geen wet geworden is.

Een aanrader vind ik zelf want het maakt dat je meer gezien wordt. Italianen zijn niet de meest galante chauffeurs ter wereld en hoe zichtbaarder je bent voor een autobestuurder hoe beter. Je bent en blijft immers een zwakke weggebruiker.

Deze lichtjes met LED zijn zeer klein en kun je door middel van je computer via een USB kabeltje telkens heropladen. Ze zijn vast te maken aan je zadelpen met behulp van een elastiek.

Fietsgereedschap

Eigen fiets meenemen

Ga je met de auto op reis naar Toscane dan zul je vermoedelijk wel een fietsdrager hebben om de fiets te vervoeren. Ga je met het vliegtuig op reis en wil je je eigen fiets meenemen dan kan je deze in een speciale fietszak of koffer in het ruim laten vervoeren.

Daarvoor betaal je natuurlijk wel, de prijzen variëren nogal: vanaf €35 bij TuiFly tot €60 bij Ryanair voor een enkele reis.

Wil je ter plaatse een fiets huren dan neem je best een kijkje in het artikel waar kan ik een fiets huren in Toscane?

Heb je nog niet alles wat in dit artikel wordt opgesomd, dan kun je alvast een kijkje nemen op de website van Decathlon of in de online winkel van bol.com in de categorie fietsartikelen. Je vindt er zeker en vast wat je zoekt.