Fietsen in Toscane

Iedere fietsliefhebber (zoals ikzelf) die ooit al in Toscane gefietst heeft kan beamen dat het heerlijk fietsen is tussen de wijnvelden en de olijfbomen.

Er is voor ieder wat wils: de vlakke routes langs de Arno rivier en de Toscaanse kust, de heuvelachtige parcours in praktisch gans Toscane en de beklimmingen in Casentino, Pratomagno en de Alpi Apuane.

In de steden, op uitzondering van Lucca, is het niet echt aan te raden om te fietsen. De mentaliteit zoals we die kennen in Nederland en België is veraf en in Toscane is de auto nog steeds koning.

Al moet er wel aan toegevoegd worden dat steden zoals Firenze de laatste jaren investeren in fietspaden en ondertussen is er ook de dienst Mobike gearriveerd waarbij je in het historische centrum tegen een zeer gunstig tarief een fiets kunt huren om van het ene monument naar het andere te fietsen.

Er zijn maar weinig aangeduide fietsroutes te vinden in Toscane maar dit is niet echt een probleem. Het voornaamste is om niet in de nabijheid van een stad te fietsen om het verkeer te vermijden. Eens buiten de stad bevind je je onmiddellijk in de prachtige natuur waar het volop genieten wordt.

Al fietsend Toscane ontdekken

Fietsen in Toscane kan op vele manieren. Je kan bijvoorbeeld het fietsen combineren met natuur, kunst, cultuur en gastronomie.

Overal in Toscane kom je op één van de routes wel kastelen, wijnboeren en pittoreske dorpen tegen. Mogelijkheid genoeg dus om een heerlijk glas Chianti wijn bij de wijnboer te proeven of als de energie op is een pastaschotel in een plaatselijke trattoria te nuttigen.

fietsen in Toscane

genieten na de rit

 
Een handige gids is wielrennen in Toscane waarin 18 lusvormige routes met hoogteniveaus, aantal kilometers, bezienswaardigheden, … in detail worden beschreven.
Andere routes die je ook in je gps kunt downloaden vind je op de link fietsroutes in Toscane. Het zijn fietsroutes die ik allemaal zelf gefietst heb. Aangezien ik van klimmen houd zitten er maar weinig vlakke ritten in.

La Strada del Vino di Arezzo: Eén aangeduide fietsroute die je toelaat om Toscane beter te leren kennen per fiets is bijvoorbeeld “La strade del Vino di Arezzo”. Dit is een meerdaagse fietstocht van 200 km die je vanuit San Giovanni Valdarno brengt over vier valleien namelijk Valdarno, Ambra, Valdichiano en Casentino.

De route passeert grotendeels voorbij wijngaarden en olijfbomen met mogelijke haltes aan de talrijke kastelen, pittoreske dorpen en kunststeden zoals Arezzo en Cortona. Meer info vind je op de officiële website (Italiaans).

La Via Francigena: Deze route werd door de pelgrims gebruikt om van Canterburry naar Rome te trekken. Ze passeert ook door Toscane en dit over een afstand van 380km.

Zin en tijd om deze route met de fiets te verkennen dan moet je dit zeker doen. Ze laat je de mooiste plekjes en natuur van Toscane zien, langs de route zijn er ook voldoende kleine hotelletjes en B&B’s aanwezig > meer info

Fietsvakanties in Toscane

Toscane kun je ook verkennen door een fietsvakantie. In groep of individueel fiets je door het Toscaanse landschap. Je hoeft je van je bagage niets aan te trekken want deze wordt automatisch naar je hotel of camping dag per dag overgebracht.

De ritten zijn gemiddeld 40 à 50 km lang wat je voldoende tijd toelaat om de dorpen of steden die je onderweg tegenkomt te bezoeken. Zuiderhuis voor België, The Cycle Trip en fiets-fun voor Nederland zijn sedert tientallen jaren gespecialiseerd in fietsvakanties naar Toscane.

Toscane voor de wielertoerist

Voor de geoefende wielerliefhebber echter zijn er de talrijke heuvels met percentages tot zelfs 24% (beklimming naar Montemorello vanuit Sesto Fiorentino) of de echte beklimmingen zoals Abetone, Monte Amiata, Vallombrosa, Monteluco, Campo Cecina, Passo dei due Santi, …

Op de site van Climbbybike vind je een overzicht van alle beklimmingen in Toscane, een 168 in Totaal. Je vindt er een overzicht van onder andere de plaats, de totale lengte en de stijgingspercentages.

Eroica: Voor wie tenslotte een uniek spektakel wil meemaken is er het parcours van de retro wielerwedstrijd “Eroica”, een uitgestippeld parcours van maar liefst 209 km over grind en asfalt.

Begin maart wordt hier ieder jaar de wielerwedstrijd strade bianche voor profs georganiseerd en begin oktober de retro wedstrijd Eroica zelf.

Ikzelf tijdens de retro ronde Eroica 2016

Nuttige links fietsen in Toscane

Tenslotte nog enkel nuttige links met betrekking tot fietsroutes, fietsverhuur, …

  • Fietsvakantie Toscane Strade bianche: Unieke fietsvakantien op het parcours van de retro ronde Eroica > website
  • Bajabikes: al fietsend Firenze, Pisa of Lucca ontdekken met een Nederlandse gids > website
  • Zuiderhuis: Belgische touroperator die fietsvakanties organiseert > Zuiderhuis
  • Cycletours.com: Nederlandse touroperator die individuele fietsreizen en groepsreizen organiseert > website
  • Ridemontaione.com: Zeer interessante site in het Nederlands met allerlei routes in het gebied rond Montaione > website
  • Circoloesploratore.it: Touroperator die georganiseerde fietstochten organiseert > website
  • Bikingtuscany.it: Georganiseerde ééndaags- of meerdaagse fietstochten met de moutainbike of met de koersfiets > website
  • Florencebybike.it: Verhuur van racefietsen en mountainbikes, beschikken tevens over info mbt routes in Toscane > website
  • Toscanaintour.it: verhuur van fietsen rond Pisa > website
  • Maremma in Bici: Excursies met de fiets in de Maremma streek, ook verhuur van fietsen mogelijk > website