Fietsen op het parcours van de slag om Anghiari

WP_20141019_012 (800x450)

Je kunt kiezen uit een korte (42,5 km) en een lange route (80,2 km), beiden maken deel uit van de retro wielerwedstrijd l’Intrepida die jaarlijks in november gehouden wordt in en rond Anghiari. Het parcours schommelt zich tussen de vlakte van de rivier de Tiber en de bergen Monti Rognosi waar in 1440 de slag om Anghiari plaats greep waarbij de Florentijnse troepen de Milanese verpletterden.

De omloop is allesbehalve vlak en de wegen zijn voor meer dan 40% ongeasfalteerd, misschien valt het parcours het best te vergelijken met een combinatie van de Ronde van Vlaanderen en Luik Bastenaken Luik. Er zitten namelijk heel wat kuitenbijters in op onverharde wegen met stijgingspercentages tot 20% alsook 2 stevige beklimmingen die je tot net onder de 700 meter brengen. Vooral de beklimming van de Felcino Nero op hoofdzakelijk onverharde wegen is afzien en enkel weggelegd voor de geoefende fietser.

WP_20141019_043 - Copia (800x495)

Eén van de vele hellingen op het parcours

Je kunt de route in detail bekijken en downloaden in gpx formaat voor op je fietsgps op volgende link

Een fietsgps is bijna noodzakelijk om deze tocht te fietsen zonder problemen en zonder veel te moeten zoeken naar de juiste route.

Route – info

Hoogteprofiel Intrepida

Hoogteprofiel Intrepida

Totale afstand: 42,5 km of 80,2 km
Hoogtemeters: 928 m of 1480 m
Kenmerken: heuvelachtig met pieken van 20%
Staat wegdek: Voor meer dan 40% ongeasfalteerd
Conditie: Voor de korte rit geoefende wielerliefhebber, voor de lange rit goed geoefende wielrenner
Soort fiets: Best mountainbike maar kan ook met een koersfiets zoals tijdens de retro wedstrijd Intrepida
Rustmogelijkheden: Top Monti Rognosi, Ponte alla Piera, top Felcino Nero, Monterchi en Citerna

Download route > download formaat gpx

Route beschrijving

omloop Intrepida

Vertrekpunt is het prachtige stadje Anghiari dat deel uitmaakt van de borghi più belli d’Italia ofwel de mooiste dorpen en stadjes van Italië. Vanuit Anghiari rijden we naar het gehucht Santa Croce en vervolgens parallel met de rivier de Tiber richting Albiano waar de beklimming van de Monti Rognosi te wachten staat. Je klimt hierbij bijna 7 km waarbij je een hoogteverschil van 300 meter overbrugt, dit komt neer op een gemiddeld stijgingspercentage van 4,30%.

Vanaf de top dalen we af naar de mooie smalle brug Ponte alla Piera. Na evenveel kilometers te hebben gedaald komen we aan in Tavarnelle waar een korte maar steile klim op onverharde wegen te wachten staat die leidt naar het prachtige 16de eeuwse kasteel Castello di Galbino.

Het kasteel Castello di Galbino

Het kasteel Castello di Galbino

Na dit prachtige kasteel te hebben bewonderd rijden we door richting Scoiano waar we de kort klim naar het 12de eeuwse kasteel Castello di Sorci voorgeschoteld krijgen. Dit is tevens de plaats waar de korte en de lange route zich splitsen. De korte route gaat verder richting Anghiari terwijl de lange route nog langs de pittoreske dorpen Monterchi en Citerna passeert.

Voor de lange route volgen we nu de E78 tot aan Le Ville waar we naar links draaien en beginnen aan de helse klim naar Felcino Nero. De top ligt hier opnieuw net onder de 700 meter maar de klim is voor meer dan de helft op onverharde wegen met pieken tot 20%. Afzien en proberen dat je wiel niet wegglijdt op de grindwegen. Boven op de top moet je zeker het panorama bewonderen. Vanaf de top volgt een niet ongevaarlijke afdaling naar Fonaco waarbij je toch nog een gedeelte moet klimmen om er te geraken.

Monterchi gezien vanop de route

Monterchi gezien vanop de route

Vervolgens rijden we richting Monterchi, een prachtig dorpje dat vooral bekend is om het schilderij Madonna del Parto door Piero della Francesca. Vanuit Monterchi volgt de afdaling naar Citerna dat op een hoogte ligt van 480 meter en enkel kan bereikt worden langs een steile klim. Ondertussen zijn we de grens overgestoken en bevinden we ons in Umbrië, in de regio Perugia. Vanuit Citerna volgt een gevaarlijke afdaling die ons terug naar de E78 brengt waar de laatste beklimming richting Anghiari volgt.

Op volgende link kun je de route downloaden voor je fiets gps > fietstocht Intrepida -42,5km of 80,2km