de retro ronde Eroica

Fietsen op het vaste parcours van de wielerwedstrijd Eroica

Eroica is een jaarlijkse wielerwedstrijd voor wielerliefhebbers in nagenoeg vooroorlogse omstandigheden. De deelnemers aan de Eroica dienen op een fiets van vóór 1987 het parcours, dat voor een groot gedeelte uit onverharde wegen bestaat (de zogenaamde “strade bianche”), af te leggen.

Er kan gekozen worden uit verschillende afstanden. Wie de volledige omloop wil trotseren moet maar liefst meer dan 200 km afleggen en passeert ondermeer de Chianti streek, de Crete Senesi en de Val d’Orcia. Het mooiste van Toscane dus, je rijdt er tussen wijnvelden, olijfbomen, pittoreske dorpjes, graanvelden, rotsformaties, bossen en nog veel meer.

aanduiding Eroica

één van de 80 borden langs het parcours

Sedert kort is het volledige parcours voorzien met richtingaanwijzers waardoor je dus gans het jaar door op de prachtige omloop kunt fietsen. Houd er rekening mee dat het parcours allesbehalve vlak is waardoor een goede voorbereiding noodzakelijk is.

De totale afstand van 209,1 km kun je natuurlijk in 1 keer afleggen maar dat is meer weggelegd voor de fanatieke wielerliefhebber. Het is aangeraden om de tocht in 2 of 3 dagen af te leggen en zodoende voldoende tijd te nemen om te genieten van de prachtige streken die je doorkruist en de stadjes te bezoeken die langs de route liggen. Met andere woorden om er een mini fietsvakantie van te maken.

Langs het parcours liggen er trouwens voldoende vakantiehuizen die naast slaapplaatsen ook beschikken over wasmachines en fietsstallingen waar je je fiets kunt wassen en indien nodig herstellen. (download lijst van geconventioneerde vakantiehuizen)

Wil je een blijvende herinnering van deze heroïsche tocht dan kun je via de organisatie van Eroica een diploma krijgen. Aan de start in Gaiole in Chianti koop je voor €5 een stempelkaart waarop je 6 stempels moet verzamelen die je aan de verschillende tussenposten op het parcours verkrijgt. In ruil voor je volle stempelkaart krijg je bij aankomst je Eroica diploma. Je kunt de stempelkaart ook digitaal downloaden op volgende link, je betaalt dan slechts €2. Naast de stempelkaart krijg je ook een road book met plan en hoogteprofiel van het parcours.

beeld parcours

Wil je deze route in dezelfde omstandigheden rijden als de historische wielerwedstrijd Eroica dan gebruik je een stalen vintage racefiets met versnellingshendels op het frame, gewone pedalen met riempjes en kleed je je in een retro wollen koersbroek en -trui.

Routebeschrijving

De route start en eindigt in het Chianti Classico stadje Gaiole in Chianti. Langs de route staan maar liefst 90 richtingaanwijzers en 80 borden met kilometeraanduidingen, je kan dus niet verkeerd rijden. Kort gezegd kan het parcours opgesplitst worden in 5 zones:

 • De Chianti streek
 • De streek Siena Valdarbia
 • De streek rond Montalcino
 • De Val d’Orcia
 • De Crete Senesi
Map parcours Eroica

Map parcours Eroica (klik voor groter formaat)

Vanuit Gaiole in Chianti rijd je doorheen de prachtige Chianti streek richting Siena waarbij je ondermeer de pittoreske stadjes Radda in Chianti en Castellina in Chianti passeert. Net voor de stadsmuren van Siena kom je terecht op de prachtige met cipressen omgeven strade bianche van de Crete Senesi. Je passeert het pittoreske dorpje Murlo en bevindt je in een streek die rijk is aan getuigenissen uit de Etruskische tijd.

Je rijdt door tot aan Castiglion del bosco waar de straat begint te stijgen tot aan Montalcino. Dit stuk strade bianche is één van de lastigste en was het decor van een heroïsche rit in de Giro d’Italia van 2010 met als ritwinnaar toenmalig wereldkampioen Cadel Evans. Je rijdt hier nu tussen de wijnvelden van de beroemde Brunello di Montalcino en voor je het beseft verlaat je de Val d’Orcia voor de Val d’Asso.

Ter hoogte van Torrenieri verlaat je het asfalt voor de weg van Cosona, één van de mooiste strade bianche van Toscane. Deze straat volgend kom je eerst in het kleine dorpje Lucignano d’Asso en daarna in San Giovanni d’Asso, bekend voor zijn truffels, het zogenaamde Oro Bianco (witte goud) van de Crete Senesi.

Je kunt via Komoot de route bekijken, aanpassen en download: route komoot eroica.

 

Fietsen op de strade bianche van de Eroica

Doortocht in de Chianti streek – foto Eroica

Slechts 10 km scheiden je nu van het prachtige pittoreske stadje Buonconvento, één van de mooiste dorpen van Toscane en de geschikte plaats om even op adem te komen op een terrasje. Na een korte etappe op de pelgrimsroute Via Francigena keer je terug in de streek van de Crete Senesi waar je de via di Montauto en de beklimming van de berg Monte Sante Marie te wachten staat van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de desserto di Accona. Na deze intense stukken strade bianche kom je eerst in het dorpje Asciano en vervolgens in Castelnuovo Berardenga en dus opnieuw in de Chianti streek.

In het laatste gedeelte van de Eroica fiets je opnieuw doorheen wijnvelden en olijfboomgaarden en passeer je ondermeer langs Radda in Chianti en het pittoreske gehucht Vertine om zo tenslotte terug naar Gaiole in Chianti te fietsen.

Technische kenmerken Eroica parcours

 • Aard van de wegen: geasfalteerd en grindwegen
 • Strade bianche: 15 stroken met een totale afstand van 107,7 km
 • Soort fiets: hybride fiets, mountainbike of racefiets met cyclocross banden
 • Voor wie: wielerliefhebbers met enige ervaring
 • vertrekpunt: Gaiole in Chianti
 • Afstand: 209,1 km
 • Hoogste punt: 605 m (Poggio di Montalcino)
 • Hoogteverschil: circa 3860 m
 • Maximum stijgingspercentage: 20% op grindweg
 • Moeilijkheidsgraad: als je de totale afstand over 3 dagen of meer verdeelt dan is het parcours voor de geoefende wielerliefhebber zeer goed te doen.