Fietsen tussen de wijngaarden van Sting

Deze fietsroute van 58 km laat je het mooiste van de Valdarno (vallei van de Arno) streek zien waarbij je ondermeer passeert langs Incisa in Val d’Arno, San Giovanni Valdarno, de bergtop Poggio alla Croce en de villa en biowinkel van Sting, ex leider van The Police.

Route – info

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel

Totale afstand: 58 km
Hoogtemeters: 1018 m
Kenmerken: heuvelachtig met pieken van 17%
Staat wegdek: Over het algemeen goed behalve de klim naar Poggio alla Croce
Conditie: goed geoefende wielerliefhebber
Soort fiets: koersfiets met aangepaste versnellingen, mountainbike
Rustmogelijkheden: Loppiano, top Poggio alla Croce, San Martino, San Giovanni Valdarno, Castelfranco di Sopra

Download route > download formaat gpx

Route beschrijving

Het mooiste van de Valdarno

Vertrekpunt van deze route is Faella op zo’n 5 km van Figline Valdarno omdat we van hieruit een 10tal kilometer vlakke straat hebben vooraleer de klim naar Loppiano aan te vatten. We volgen de SP9 Fiorentina richting Figline Valdarno en vervolgens richting Incisa in Val d’Arno. Na circa 11 km komen we aan de splitsing met de SR69 waar we naar links draaien en onder ons de autosnelweg A1 zien lopen.

Net voor de brug die over de Arno loopt draaien we naar rechts in de via delle Fornaci die we na enkele honderden meters, net over de brug over de rivier de Arno, inslaan naar rechts richting San Donato. We bevinden ons nu in de SP1 del San Donato die meteen fors begint te stijgen, na een 500tal meter slaan we in naar links richting Loppiano.

Kerk Maria Theotokos in Loppiano

Kerk Maria Theotokos in Loppiano

De straat steigt geleidelijk tot aan Loppiano en is een ideale opwarming voor de stevige klim die je te wachten staat vanuit Loppiano naar Poggio alla Croce. In Loppiano zien we ondermeer de moderne katholieke kerk Maria Theotokos waar ieder jaar opnieuw vele duizenden gelovigen naar toe komen.

Vanuit Loppiano volgen we de borden richting Poggio alla Croce, de straten worden geleidelijk aan minder breed en ook het asfalt is in minder goede staat dan wat we tot nu toe kregen. Na enkele kilometer krijgen we een zeer lastig stuk van ongeveer 4 km met stukken tot 17% en stijgen we tot 534 meter. Op de top in Poggio alla Croce rijden we door het dorpje richting de straat SP56 del Brollo e Poggio Alla Croce waar we naar links draaien richting Figline Valdarno. Nu krijgen we een afdaling van bijna 4 km op mooie brede wegen, aan het einde van de afdaling draaien we rechts af richting San Martino in de straat via S. Martino Altoreggi.

We fietsen eerst nog in het bos maar weldra bevinden we ons tussen de wijnvelden en olijfbomen van Sting. Ter hoogte van San Martino zien we aan de linkerkant Sting’s bio winkel Tenuta Il Palagio waar Sting en zijn vrouw Trudie Styler hun zelfgemaakte wijnen, olijfolie en honing verkopen. Nog iets verder kun je aan de rechterkant hun 16de eeuwse villa zien.

Bio winkel Il Palagio van Sting

Bio winkel Il Palagio van Sting

Aan het einde van de via S. Martino Altoreggi komen we aan de splitsing met de SP16 Chianti – Valdarno waar we naar rechts draaien richting Ponte agli Stolli. Net na het bord dat aangeeft dat we dit dorpje verlaten hebben, nemen we linksaf het straatje via Di Gaville dat naar beneden loopt richting Gaville. Na wat dalen en klimmen komen we in Gaville waar we een bocht van 180° nemen richting San Giovanni Valdarno. Na enkele kilometers fietsen waarbij we ondermeer het meer Lago di San Cipriano passeren komen we op de splitsing met de SP14 waar we links afslaan. Na ongeveer 2 km slaan we aan de verkeerslichten rechtsaf in de via Ponte alle Forche en nemen we de 2de afslag aan het 2de rondpunt waardoor we terecht komen in de viale Antonio Gramsci die ons tot de rivier de Arno brengt.

We steken de Arno over en volgen de SP 7 richting Castelfranco di Sopra en Santa Maria. Onder de brug rijden we rechtdoor tot aan de splitsing waar we naar rechts draaien richting Piantravigne waar ons de laatste klim van bijna 2 km lang met pieken tot 15% te wachten staat. Voorbij Piantravigne draaien we aan de splitsing naar links richting Castelfranco di Sopra en bevinden ons zo op de prachtige straat SP85 Setteponti. Aan het rondpunt draaien we naar links en komen zo in het pittoreske dorpje Castelfranco di Sopra dat behoort tot de mooiste dorpen van Italië en dus de moeite waard is voor een bezoek. Automatisch komen we terecht in de via SP124 waar we aan een korte maar gevaarlijke afdaling beginnen, ter hoogte van de splitsing houden we rechts en komen in een onverlichte tunnel terecht. Let dus goed op! Nu bevinden we ons opnieuw in de SP9 Fiorentina en komen na een kleine kilometer op de plaats waar we vertrokken zijn.