Fietsen tussen Gaiole en Radda in Chianti op het parcours van de retroronde Eroica

Geen wielerliefhebber kent tegenwoordig het begrip Strade Bianche niet. De witte niet geasfalteerde wegen zijn wat de kasseistroken voor Parijs Roubaix en wat de muren voor de Ronde van Vlaanderen zijn. De Strade Bianche zijn bekend geworden bij het grote publiek door de heroïsche retro ronde Eroica die voor het eerst werd gereden in 1996.

Sedertdien is het evenement gegroeid en tegenwoordig bestaan er zelfs versies in Buonconvento, Japan, de Verenigde Staten, Spanje, Groot Brittanië, Zuid Afrika en Uruguay. Dit jaar wordt er zelfs een Nederlandse versie in Valkenburg georganiseerd.

retroronde Eroica

Het succes heeft het evenement te danken aan 2 factoren. Enerzijds het nostalgische epische karakter om zoals de vooroorlogse wielrenners niet geasfalteerde wegen met verschrikkelijke stijgingspercentages te overwinnen met een stalen ros waarop alle moderne comfort ontbreekt. Anderzijds het prachtige parcours dat de deelnemers brengt waar praktisch geen auto’s passeren en je werkelijk het mooiste van de streek laat zien.

Het totale parcours bedraagt maar liefst 209 km en is dus lang niet weggelegd voor iedere wielerliefhebber, al dan niet geoefend. Stijgingspercentages van boven de 20% zijn geen uitzondering. Om het volledige traject van 209 km af te leggen moet je ofwel minstens een halve prof zijn ofwel minimum 2 dagen voorzien.

fietsroute Eroica 60km 01

Wil je tijdens je vakantie in Toscane toch een deel van dit unieke parcours afleggen dan kan dit via On the road in Chianti. Zij bieden namelijk de mogelijkheid om 60 km af te leggen tussen Gaiole in Chianti en Radda in Chianti. De rit vertrekt vanuit Gaiole in Chianti, start- en eindbestemming van de Eroica en passeert ondermeer het prachtige kasteel Castello di Brolio, Pianella en het Chianti Classico stadje Radda in Chianti.

Het prachtige kasteel Castello di Brolio

Het prachtige kasteel Castello di Brolio

Heb je schrik van de afstand en de hellingen dan neem je gewoon een electrische mountainbike. Het aanbod van On the road in Chianti bestaat uit gewone en electrische mountainbikes, aluminium en carbon koersfietsen. Wil je de rit in retro stijl afleggen: geen probleem, ook voor een retro koersfiets en passende retro kledij kan worden gezorgd.

fietsroute Eroica 60km 03

Bovendien wordt de tocht begeleid door een nederlandstalige gids en rijdt er een busje mee in geval van mechanische problemen of wanneer iemand aan het einde van zijn krachten zit. De rit gaat door bij minimum 2 deelnemers, kostprijs is €130 p.p. waarbij is inbegrepen ophaal- en terugbrengdienst met minibus, verhuur fiets, begeleiding, technische assistentie.

Na de tocht is een lichte lunch of verfrissend drankje in Gaiole in Chianti mogelijk. Er kan natuurlijk van dit programma worden afgeweken en bijvoorbeeld een picknick langs het parcours worden voorzien.

Meer info op www.ontheroadinchianti.com