lago di Montepulciano Toscane

Fietsen van Chiusi naar Arezzo in de vallei van de Chiana

De fietsroute Il Sentiero della bonifica brengt je van Chiusi naar Arezzo of omgekeerd en laat je het mooiste zien van de Chiana vallei. De tocht volgt voor het grootste deel het kanaal van de rivier de Chiana en passeert ondermeer voorbij Montepulciano, Sinalunga, Lucignano, Monte San Savino en Civitella in Val di Chiana

Bovendien is het parcours compleet vlak (hoogteverschil 20 meter) waardoor deze route geschikt is voor iedereen, zelfs de niet geoefende fietser. De afstand tussen Chiusi en Arezzo bedraagt 62 km maar je bent niet verplicht om de volledige afstand af te leggen, je passeert namelijk langs verschillende treinstations waar je de trein kunt nemen naar je vertrekplaats (inclusief fiets).

Het meer van Montepulciano

Het meer van Montepulciano

Kenmerken Fietsroute

  • Afstand: 62 km
  • Profiel: compleet vlak met slechts hoogteverschil van 20 meter
  • Wegdek: onverharde wegen
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Een stukje geschiedenis

Tot diep in de 16de eeuw was de vlakte rond de Chiana moerasgebied, het waren de Medici die startten met het droogleggen van het gebied. De aanleg van het Canale Maestro of il sentiero della bonifica speelde hierin een zeer belangrijke rol, dankzij dit kanaal met zijn aquaducten, afvoerkanalen en sluizen ging het water noordwaarts stromen om in de Arno uit te monden. Na eeuwen van moerasgebied, werd de vallei van de Chiana (Valdichiana) een zeer vruchtbaar gebied met een grote produktie aan streekproducten zoals olijfolie, DOC wijnen, honing, Chianina vlees, kaas, fruit (appels, perzikken, pruimen en peren) en graan.

Bovendien zijn de meren van Chiusi en Montepulciano, die de enige resten zijn die verwijzen naar het vroegere moerasgebied, een belangrijke biotoop en oase voor vogelliefhebbers.

Routebeschrijving


Bekijk Sentiero della bonifica. in een grotere map

De historische weg Canale Maestro is de route die gebruikt werd voor het onderhoud van het kanaal en de sluizen en loopt ondermeer langs wijnvelden, dorpspleinen, graanvelden, olijfbomen en fruitbomen.

Je kunt zowel vertrekken vanuit Chiusi als vanuit Arezzo en de start en aankomst liggen in nabijheid van het centraal treinstation. De route is aangeduid met richtingaanwijzers en overal bij de belangrijkste bezienswaardigheden vind je bordjes met informatie. Langs de route staan er ook tafels en banken voor wie wil picknicken en er is ook drinkbaar water voorzien.

De belangrijkste bezienswaardigheden langs de route zijn ondermeer de bakstenen torens Torri di Beccati Questo en Beccati Quello, gebouwd in 1427 op bevel van Siena om de uitbreidingsdrift van Perugia tegen te houden; de meren van Chiusi en Montepulciano; de waterbouwkundige constructies Callone di Valiano, Botte allo Strozzo, casello idraulico di Frassineto en de Chiusa dei Monaci.

chiusa dei monaci

chiusa dei monaci

Langs de route zie je ook de pittoreske stadjes Montepulciano, Lucignano, Monte San Savino, Cortona, Castiglionfiorentino en Civitella in Val di Chiana die éénvoudig te bereiken zijn met de fiets en zeker een bezoek waard zijn.

Meer informatie vind je op de officiële website www.sentierodellabonifica.it

In de volgende video krijg je alvast een voorsmaak van wat je te wachten staat