Panzano in Chianti

Fietsen van Figline Valdarno naar de Chianti Classico stadjes (90 km)

Deze fietsroute die start en eindigt in Figline Valdarno passeert langs 3 Chianti Classico stadjes. Het is een tocht van 90 km met een hoogteverschil van 1653 meter, dus niet meteen een rit voor de ongeoefende fietser. Rasklimmertjes zullen zich vooral uitleven in de klim vanuit Radda in Chianti naar Lucolena waarbij je 2 km klimt aan 15%!

Is de rit te lang dan kan je het stuk tussen Figline Valdarno en San Giovanni overslaan waardoor je een totale afstand van ongeveer 60 km aflegt.

Je kunt de route bekijken in detail en downloaden voor op je fietsgps op volgende link

Route – info

Totale afstand: 90 km
Hoogtemeters: 1653 m
Kenmerken: heuvelachtig met piek van 15%
Rustmogelijkheden: Greve in Chianti, Panzano in Chianti, Radda in Chianti, Figline Valdarno

Download route > download formaat gpx

Route beschrijving

De rit start in Figline Valdarno en gaat onmiddellijk richting camping il girasole, een prachtige camping waar je niets tekort hebt. Je begint wel dadelijk te klimmen tot aan de Passo del Sugame met top op 529 meter.

Vanaf dan daalt de straat tot aan het 1ste Chianti Classico stadje Greve in Chianti, bekend voor zijn mooie plein met gaanderijen.

Het centrale plein Piazza Matteotti met zijn gaanderijen in Greve in Chianti

Na een korte stop gaat de tocht verder naar Panzano in Chianti via de SR222, na enkele kilometer begint de straat opnieuw te stijgen maar ook hier overschrijd je nooit de 7%. Het zicht dat je na enkele kilometer klimmen krijgt op de wijnvelden van de Chianti Classico streek is werkelijk prachtig.

 

Zicht op Panzano in Chianti tijdens de beklimming

Panzano in Chianti ligt op de top van de beklimming en van daaruit is het eerst afdalen en daarna hoofdzakelijk vlak tot aan Villa, een klein dorpje nabij Radda in Chianti. In Panzano in Chianti kan je even halt houden en het kleine centrum bezoeken. Panzano in Chianti is vooral bekend door de beenhouwer Dario Cecchini, ondertussen een bekend figuur die er naast zijn beenhouwerij ook enkele restaurantjes uitbaat.

De route passeert niet echt Radda in Chianti maar als je het mooiste van de Chianti Classico stadjes wil bezoeken dan moet je zeker eventjes omrijden. Je zal er geen spijt van hebben. In Villa ter hoogte van het dorpskerkje neem je de straat richting Lucolena en na enkele kilometer krijg je een zeer zware beklimming van 2 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 15%. Hier is het echt afzien.

Het wijnkasteel van d’albola vanuit de hoogte gezien

Gelukkig is het panorama adembenemend waardoor de inspanning draaglijker wordt. Je klimt er hoofdzakelijk tussen de wijnvelden van het wijnkasteel Fattoria d’Albola dat je eventjes voor de top aan de linker kant ziet.

Na het wijnkasteel is het ergste voorbij en bovenop de top is het nog wat heuvelachtig tot aan de Valico del Morellino met top op 747 meter. Vanaf nu is het constant dalen tot aan Figline Valdarno. Wens je de rit van 90 km te doen dan sla je af naar rechts ter hoogte van Gaville.

Via San Giovanni Valdarno kom je in Persignano waar je de laatste klim wacht. Niet zo moeilijk en vooral leuk door de vele bochten. Na de klim kom je op de prachtige Sette Ponti terecht en draai je af naar links richting Castelfranco di Sopra, één van de mooiste dorpjes van Toscane. Van daaruit neem je de SP69 richting Figline Valdarno, eindpunt van de lange rit.

Op het centrale plein van Figline vind je enkele caféetjes met terras waar je welverdiend van een frisse pint kan genieten.