Fietstocht Firenze – San Casciano – Firenze (42 km)

Deze fietsroute van ongeveer 42 km brengt u vanuit Firenze naar San Casciano in Val di Pesa en terug. Aangezien de route een lus maakt zijn er twee mogelijkheden. De eerst beschreven route is voor de minder geoefende fietser terwijl de omgekeerde richting meer is voor de geoefende fietser aangezien er een 2 km lange beklimming met pieken tot 9% te overwinnen is. De routes laten u genieten van het prachige Toscaanse landschap en passeren voorbij enkele kleine pittoreske dorpjes.

Fietsroute voor de minder geoefende fietser:

U verlaat Firenze via de via Senese, meteen stijgt de straat en krijgt u een flinke kuitenbijter te verduren, met een piek tot 8%. U volgt de straat tot aan de wijk Bottai vanwaar u een prachtig zicht krijgt op het middeleeuwse klooster “La Certosa”. Nu gaat de via Senese over in via Cassia die u steeds blijft volgen richting San Casciano in Val di Pesa. Onderweg komt u ondermeer de begrafenisplaats van gesneuvelde Amerikaanse soldaten tijdens WOII tegen. Ter hoogte van de oprit van de autobaan Siena – Firenze begint de straat te hellen met een gemiddeld stijgingspercentage van 4% met pieken tot 6%, tot aan het centrum van San Casciano. Wie wenst kan eventjes het centrum van San Casciano in Val di Pesa bewonderen of er halt houden om iets te drinken of te eten. Wie onmiddellijk terug richting Firenze wenst te fietsen draait onmiddellijk rechts in in de via Scopeto, net voor het centrum van San Casciano, richting Chiesanuova. De straat is vanaf nu opnieuw redelijk vlak tot net iets voor Galluzzo, waar een afdaling van zo’n 2 km met enkele scherpe bochten te wachten staat. In dit gedeelte zitten pieken tot 9%, wees dus voorzichtig. Eens afgedaald is de straat tot aan Firenze vlak met nog enkel de afdaling van de kuitenbijter in het begin beklommen.

Fietsroute voor de geoefende fietser:

Voor de klimmers onder ons is het omgekeerde parcours interessanter omdat de 2 km lange beklimming met pieken tot 9% op het programma staat. Eens deze beklimming overwonnen bevindt je je dadelijk in het prachtige Toscaanse landschap met maar weinig passerende auto’s.