Fietsen in de Chianti streek

Fietstocht met klim naar Valico del Morellino vanuit Radda in Chianti

Deze redelijk korte fietstocht van 42km is toch redelijk pittig want je legt een hoogteverschil af van bijna 1200 meter. Vooral de klim vanuit Radda in Chianti naar de top van de Valico del Morellino is een kuitenbijter met een stuk van iets meer dan 1km waarbij je nooit onder de 12% komt.

Ter compensatie krijg je dan weer het prachtige Chianti Classico landschap waarin de klim ligt er gratis bij.

Route info

  • Start en aankomst: Gaiole in Chianti
  • Afstand: 42 km
  • Hoogteverschil: 1200 m
  • Maximum stijgingspercentage: 15%
  • Bezienswaardigheden route: Gaiole in Chianti, Valico del Morellino, Cavriglia, Castelnuovo dei Sabbioni, Radda in Chianti
hoogteprofiel rit Valico del Morellino

hoogteprofiel rit

Route beschrijving

Startplaats en eindpunt van deze korte maar redelijk pittige fietsroute is Gaiole in Chianti, centraal gelegen om de Chianti Classico streek rond Firenze en Siena te ontdekken.

Liefhebbers van vintage koersfietsen hebben zeker en vast de naam Gaiole in Chianti al gehoord want hier wordt jaarlijks de heroïsche wielerwedstrijd Eroica georganiseerd begin oktober.

Vanuit Gaiole in Chianti neem je de hoofdweg SP408 richting Siena waarna je, na enkele kilometers scherp afdraait naar rechts richting Radda in Chianti en terecht komt op de SP2 (Strada provinciale di Molinlungo). Het 1ste deel is vals plat maar na enkele kilometers begint de weg steiler te worden met een maximum percentage van 8% naar het einde toe.

Na een tijdje verandert het landschap van bos naar olijfbomen en wijngaarden. Let vooral op de prachtige 17de eeuwse villa Vistarenni aan je rechterkant die je na enkele kilometers in de hoogte kan opmerken. Hier logeerde ooit koningin Margherita van Savoie. Nu is de villa een luxe hotel met bijhorende enotheek.

villa Vistarenni Gaiole in Chianti

de prachtige 17de eeuwse villa Vistarenni

Op het einde van de klim kom je aan een splitsing waar je naar links rijdt op de SR429 richting Radda in Chianti. Dit doe je nog eens aan het volgende rondpunt.

Na nog geen 100 meter draai je ter hoogte van de wijk Villa aan het kleine kerkje naar rechts richting Lucolena waardoor je op de SP72 terecht komt. Na anderhalve kilometer ongeveer begint de klim naar de Valico del Morellino, eerst nog afwisselend klimmen en plat waardoor je nog even op adem kan komen.

boerenwonging Chianti Classico streek

één van de vele prachtige rustieke boerderijen te zien tijdens de klim

Vanaf het kleine seinhuisje aan de linkerkant begint het echt zware stuk. Meer dan een kilometer lang komt het stijgingspercentage niet meer onder de 12%. Hier is het afzien, bij de bochten zie je werkelijk hoe steil de weg wel is.

Je klimt hier tussen de wijnvelden van het wijnkasteel Albola, een gerenomeerde wijnproducent van Chianti Classico wijnen. Ter hoogte van het wijnkasteel zelf aan je linkerkant is het zwaarste van de klim achter de rug. Nog even doorbijten tot aan de splitsing met de SP14 delle miniere waar je naar rechts rijdt.

Hieronder vind je een video van het 1ste deel van de klim

Hieronder het laatste deel van de klim

Aan de splitsing zie je de camping Orlando in Chianti waar je eventueel aan de bar kan stoppen om iets fris te drinken. Je volgt nu de weg die na enkele honderden meters begint te dalen, eerst geleidelijk tot zeer steil. Je kunt je inbeelden dat dit steile stuk nog lastiger is dan de klim die je net hebt overwonnen. Dit is volgens mij de zwaarste klim van Toscane met percentages die doen denken aan de Mortirolo.

Wil je deze klim overwinnen dan kun je de fietstocht over de Mortirolo van Toscane van 75km eens bekijken en proberen.

Na de helse afdaling kom je aan de splitsing waar je naar rechts rijdt richting Castelnuovo dei Sabbioni. Na enkele kilometers kom je aan een lange brug. Houd hier even stil om aan je linkerkant een spookdorpje te bekijken.

Spookdorp Castelnuovo dei Sabbioni Toscane

Het spookdorp Castelnuovo dei Sabbioni

Dit dorpje dat begin jaren ’70 in spoedtempo werd geëvacueerd, kun je ook bezoeken. Neem daarvoor na de brug het straatje naar links (meer info over dit spookdorpje).

Na een eventueel bezoek aan het spookdorpje blijf je de SP14 volgen richting Cavriglia. In Cavriglia aangekomen kun je via het centrum een hoek afsteken naar de SP408 richting Gaiole in Chianti maar dan staat je wel nog een klim van ongeveer 1km aan 10% te wachten.

Aan het einde van de klim kom je op de SP408 waar je naar rechts rijdt en je nog een klim van 5km te overwinnen hebt. Vanop de top ter hoogte van de abdij Badia di Coltibuono is het nu nog 6km afdalen tot aan Gaiole in Chianti.

Je hebt er een korte pittige rit van 42km opzitten met een hoogteverschil van 1200 meter.

Beschik je over een Garmin fietscomputer met gps dan kun je hieronder de rit in detail bekijken en downloaden.