Castagnoli Chianti Classico streek

Fietstocht naar de hoogste berg van de Chianti vanuit Gaiole in Chianti

Zin in een pittig ritje in de Chianti Classico streek met de beklimming van de Monteluco, de hoogste berg van deze streek (803m hoogte) dan moet je deze fietstocht op je programma zetten.

Kenmerken route

  • Afstand: 55km
  • Hoogteverschil: 1300m
  • Maximum stijgingspercentage: 15%
  • Bezienswaardigheden route: Gaiole in Chianti, kasteel Meleto, Rietine, Castagnoli, Monteluco, Rendola, Montegonzi

hoogteprofiel Monteluco

Route beschrijving

Start- en eindpunt is het Chianti Classico stadje Gaiole in Chianti, een klein stadje dat in oktober onder de voet wordt gelopen voor de retro wielerwedstrijd Eroica waarbij deelnemers van over de ganse wereld met een oude stalen koersfiets een heroïsche rit over ongeasfalteerde wegen bedwingen.

Piazza Ricasoli Gaiole in Chianti

het centrale plein Piazza Ricasoli in Gaiole in Chianti

Vanuit het centrale plein Piazza Ricasoli rijd je naar links op de hoofdstraat de SP408 (de enige straat die langs Gaiole in Chianti loopt), de weg die Montevarchi met Siena verbindt.

Na enkele kilometers sla je af naar links richting Monteluco. De straat begint onmiddellijk te stijgen, eerst redelijk steil maar dan mindert het vanaf het wijnkasteel Meleto. De klim is 10km lang maar er zit wel een klein stukje afdaling in na het gehucht Castagnoli, na ongeveer 3km klimmen.

Castagnoli Toscane

het pittoreske Castagnoli

Hieronder kun je de klim bekijken van het 1ste deel van de Monteluco, namelijk het deel tussen de wijngaarden


De 1ste 5km van de klim bieden je een prachtig uitzicht op de wijnvelden van de Chianti Classico streek, daarna verandert het landschap naar bos. De klim is redelijk variabel, stukken met een hellingspercentage van 4% wisselen zich af met stukken van boven de 10%. Begin dus niet te hevig aan de klim want dan kom je bedrogen uit.

Castagnoli Chianti Classico streek

even stoppen om het pittoreske Castagnoli te bezoeken

De top van de Monteluco ligt op 803m hoogte en vanuit Gaiole leg je een hoogteverschil af van circa 500m.

Op de top merk je onmiddellijk de TV antenne op die nog steeds gebruikt wordt. Links ervan heb je een hotel-bar-restaurant waar je even kan halt houden voor een snack of een drankje indien nodig.

Hieronder kun je de klim bekijken van het 2de deel van de Monteluco, namelijk het deel in het bos

Vanuit de top daal je af naar links richting Montevarchi, je bevindt je nu op de SP16. Het is nu heerlijk genieten met de vele bochten. Pas wel op voor tegenliggers!

Na enkele kilometers kom je in Mercatale waar je aan het rondpunt links blijft richting Montevarchi en na ongeveer 500m sla je een smal straatje in richting Moncioni, Rendola. Meteen staat je een kort klimmetje van 10% te wachten, zorg dus dat je voor het inslaan je al een tandje kleiner hebt geschakeld.

Vanaf nu gaat de weg constant op en neer maar stevige klimmen zitten er niet in. Het is hier heerlijk fietsen op de smalle straatjes temidden van olijfbomen en rustieke boerderijtjes.

fietsen in de Chianti streek

Na kom je aan een splitsing waar je naar rechts rijdt, richting Montevarchi. Na nog geen 100m sla je opnieuw af naar links, richting San Marco. Na 2km kom je opnieuw aan een splitsing waar je naar rechts rijdt richting Firenze-Siena.

Na nauwelijks 200m sla je opnieuw links af richting Montegonzi. Na enkele honderden meters begint de weg steiler te worden en is het afzien tot aan het dorpje Montegonzi. Het stijgingspercentage is hier constant boven de 10%!

Aan de linkerkant zie je Fontebussi Tuscan Resort waar je niet alleen kan overnachten maar ook heerlijk kan eten in het restaurant. Het laatste stuk van de klim tot aan de splitsing is minder zwaar. Wil je het dorpje Montegonzi bezoeken dan rijd je naar links, anders rijd je naar rechts.

Nu is het gelukkig een flink stuk afdalen tot aan de splitsing waar je links aanhoudt richting Cavriglia. Na enkele kilometers kom je op de SP408 en sla je links af richting Gaiole in Chianti, naar ons eindpunt. Nu is het wel nog een 6tal kilometer klimmen maar het stijgingspercentage is nooit meer dan 7%.

In Gaiole in Chianti aangekomen heb je er een rit van 55km opzitten met een hoogteverschil van circa 1300m. Een fris drankje op één van de terrasjes op het centrale plein van Gaiole in Chianti heb je dus wel verdiend.

De route voor je gps kun je downloaden op de volgende link > fietsroute beklimming Monteluco vanuit Gaiole in Chianti

Heb je een Garmin fietscomputer met Gps dan kun je de volledige informatie met grondplan, hoogteprofiel en link van de rit downloaden hieronder.