Fietstocht tussen Figline Valdarno en Firenze

Deze Fietstocht van ongeveer 50 km brengt je van Figline Valdarno naar Grassina (op 6 km van Firenze) en terug waarbij je op de terugtocht de klim van Poggio alla Croce voorgeschoteld krijgt met een maximum stijgingspercentage van 14%.

Het parcours is heuvelachtig maar perfect te doen voor de gemiddelde wielertoerist. Je legt in totaal een hoogteverschil af van 957 meter. Je kunt de route in detail bekijken en downloaden in gpx formaat voor op je fietsgps op volgende link

Route – info

Hoogteprofiel Figline Grassina

Totale afstand: 50 km
Hoogtemeters: 957 m
Kenmerken: heuvelachtig
Rustmogelijkheden: San Donato in Collina, Grassina, San Polo in Chianti

Download route > download formaat gpx

Route beschrijving

Je vertrekt vanuit het stadje Figline Valdarno richting Incisa in Valdarno langs de via Fiorentina SR96. Tot Incisa is de omgeving niet mooi omdat je door de industriebuurt rijdt maar vanaf Incisa wordt het prachtig. Na ongeveer 4 km sla je de via Francesco Petrarca in richting San Donato in Collina. Vanaf nu stijgt de straat over zo’n 9 km maar krijg je wel geregeld vlakke stukken en afdalingen.

Ter hoogte van Troghi zie je in de hoogte het prachtige 18de eeuwse wijnkasteel Fattoria Torre a Cona verschijnen. In San Donato in Collina krijg je een mooi zicht op de omliggende omgeving en vanaf hier tot aan Antella kun je terug op adem komen want de weg daalt immers over een afstand van 9 km. Let op dat je ter hoogte van Osteria Nova de via Roma achter je laat en de via Ubaldino Peruzzi naar links inslaat richting Grassina.

Wijnkasteel Torre a Cona

Wijnkasteel Torre a Cona

Ter hoogte van Antella verandert de via Ubaldino Peruzzi in de via Antella die je blijft volgen tot aan het rondpunt waar je vervolgens de SR22 inslaat richting Grassina. Voorbij het centrum sla je links de via di Tizzano (SP 56 del Brollo e Poggio alla Croce) in richting San Polo in Chianti.

Na een tijdje begint de weg geleidelijk aan te stijgen met op een bepaald moment een stijgingspercentage van 14% maar kort daarna volgt nog een stuk afdaling tot aan San Polo in Chianti waar de beklimming van de Poggio alla Croce begint. Je klimt nu bijna 5 km aan een stijgingspercentage van bijna 6% met pieken tot 13%! Vanaf de top van Poggio alla Croce die op 597 meter ligt is het constant dalen tot aan Figline Valdarno.

Je kunt natuurlijk ook de route in de andere richting fietsen maar dan staat je wel de 7 km lange klim naar Poggio alla Croce vanuit Figline Valdarno te wachten.

Onderstaande map geeft een overzicht van de route en de belangrijkste bezienswaardigheden.

Figline Grassina

Op volgende link kun je de route downloaden voor je fiets gps > route Figline – Grassina – Figline