Fietsen in Toscane

Fietstocht van Gaiole naar Siena via Radda en Castellina in Chianti

Deze fietstocht van circa 65 km brengt je in een lusvorm van Gaiole in Chianti naar Radda in Chianti, Castellina in Chianti, Fonterutoli, Colombaio, Vagliagli en Lecchi in Chianti terug naar Gaiole in Chianti.

Stevige beklimmingen staan er niet op het programma maar het is nooit vlak en het hoogteverschil is iets meer dan 1000 meter.

Route info

  • Start en aankomst: Gaiole in Chianti
  • Afstand: 65 km
  • Hoogteverschil: 1100 m
  • Maximum stijgingspercentage: 15%
  • Bezienswaardigheden route: Gaiole in Chianti, Radda in Chianti, Castellina in Chianti, Fonterutoli, Colombaio, Corsignano, Vagliagli, Lecchi in Chianti

hoogteprofiel rit Chianti

Route beschrijving

Start- en eindplaats van deze rit is Gaiole in Chianti, één van de 4 Chianti Classico stadjes die op het grondgebied van Siena liggen.

Voor de liefhebbers van vintage fietsen klinkt Gaiole in Chianti zeker niet onbekend in de oren want hier wordt jaarlijks de heroïsche wielerwedstrijd Eroica georganiseerd begin oktober.

de retro ronde Eroica

Fietsen op de strade bianche van de Eroica

Vanuit Gaiole in Chianti neem je de SP408 richting Siena, na enkele kilometers draai je scherp af naar rechts richting Radda in Chianti en Firenze en kom je op de SP2 (Strada provinciale di Molinlungo). Het 1ste deel is vlak maar na enkele kilometers begint de weg steiler te worden, het percentage overschrijdt hier echter nooit de 8%.

Het landschap is hier prachtig, let vooral op de prachtige 17de eeuwse villa Vistarenni aan je rechterkant die je in de hoogte kan opmerken. Hier logeerde ooit koningin Margherita van Savoie. In de villa kan je logeren maar er is ook een enotheek.

villa Vistarenni Gaiole in Chianti

de prachtige 17de eeuwse villa Vistarenni

Op het hoogste punt van de klim kom je aan een splitsing waar je naar links rijdt op de SR429 richting Radda in Chianti. Na een afdaling kom je aan een rondpunt waar je rechts aanhoudt richting Radda in Chianti. Dit is voor velen (en ook voor mij) het mooiste stadje van de Chianti Classico streek.

Je rijdt door het stadje en blijft de SR429 voor een groot gedeelte volgen tot aan de splitsing met de SR222 Via Chiantigiana en rijdt naar links richting Castellina in Chianti. Ook dit is een prachtig pittoresk stadje waar je best eens doorrijdt als je niet veel tijd hebt of eens rustig bezoekt als je meer tijd hebt.

centrum Castellina in Chianti

de hoofdstraat van Castellina in Chianti

 

Je blijft de SR222 volgen en passeert ondermeer voorbij Fonterutoli. Het landschap van de Chianti Classico is hier op het mooist, nu is het echt genieten. Iets voor Fonterutoli is er een bord met vista panoramica. Stop even en neem de tijd om te genieten van dit prachtig uitzicht.

Vervolgens blijf je de weg volgen tot aan het dorpje Colombaio waar je naar links rijdt richting Vagliagli. Je bevindt je nu op de SP102 en tot aan Vagliagli blijf je op een asfaltweg rijden, vanaf dan is het gedaan en rijd je op de zogenaamde strade bianche oftewel een mix tussen aardeweg en grind.

olijfbomen Toscane

fietsen tussen de talrijke olijfbomen langs de weg

Je bevindt je nu op een deel van het parcours van de Eroica. Rijd je met een koersfiets wees dan voorzichtig om niet lek te rijden. Na ongeveer 7 km kom je aan een splitsing waar je naar rechts rijdt. Rijd je naar links dan blijf je op het parcours van de Eroica en keer je terug naar Radda in Chianti.

De weg begint onmiddellijk te stijgen maar gelukkig niet zo stijl en na enkele kilometers daalt ze terug. Het is nu constant op en neer tot je aan het dorpje Lecchi in Chianti komt.

Vanaf hier is het nu constant afdalen tot aan de splitsing met de SP484 waar je naar links rijdt richting Gaiole in Chianti. Nu is het nog een 6tal kilometer tot je terug aan je startpunt bent. Je hebt er een rit van 65 km opzitten met een hoogteverschil van net iets meer dan 1000 meter.

Hieronder kun je de rit in detail bekijken en downloaden als je een Garmin fietscomputer met Gps hebt.