Fietstocht vanuit Gaiole in Chianti naar Siena

Deze fietstocht van ongeveer 60 km vertrekt en eindigt in het Chianti Classico stadje Gaiole in Chianti en brengt je langs rustige wegen naar Siena en terug.

Route info

  • Start en aankomst: Gaiole in Chianti
  • Afstand: 55 km
  • Hoogteverschil: 700 m
  • Maximum stijgingspercentage: 14%
  • Bezienswaardigheden route: Gaiole in Chianti, Pianella, Siena

Route beschrijving

Vertrek- en aankomstplaats van deze rit is het Chianti Classico stadje Gaiole in Chianti, een gezellig rustig stadje dat een ideale uitvalsbasis is om de Chianti streek rond Firenze en Siena te verkennen. Er zijn heel wat terrasjes op het centrale plein waar je na je rit van een frisse pint of iets anders kan genieten.

Vanuit Gaiole in Chianti neem je de SP408 richting Siena en blijf je die volgen tot aan het rondpunt waar je naar rechts rijdt op de ring Viale Pietro Toselli. Aan het volgende rondpunt neem je de 2de afslag en volg je de pijlen richting centrum waardoor je aan de historische stadspoort Porta Ovile terecht komt.

De historische stadspoort Porta Ovile in Siena

Eens door de poort ben je meteen in het historisch centrum waar je best de tijd neemt om deze prachtige stad te bezoeken, tenminste als je deze nog nooit bezocht hebt.

Voor de terugweg neem je dezelfde weg. Heb je geen zin om de stad te bezoeken dan kun je op een aantal kilometers van het eerder genoemde rondpunt aan het einde van de SP408 een U-bocht nemen naar rechts richting camping Colleverde Siena.

Je volgt de richting San Miniato en na een aantal kilometers saaie brede wegen kom je op een smalle weg die omhoog en omlaag gaat en je laat genieten van prachtige uitzichten op het Toscaanse landschap rondom Siena. Ter hoogte van Le Tolfe krijg je een scherpe bocht met een aanduiding van een dalingspercentage van 14%.

Rijd niet te snel want opeens verandert het asfalt in de voor de streek typische strade bianche (onverharde wegen). Je krijgt ongeveer een kilometertje onverharde weg met op het einde een serieuze kuitenbijter die je terug brengt op het straatje dat je naar de camping bracht. Na 50 meter draai je naar links en kom je terug op de SP408 richting Gaiole in Chianti.

Als het gras niet te hoog staat aan de zijkant van de onverharde weg zie je een stenen wegaanduiding waarop Strade Bianche staat geschreven. Hier passeren de renners immers tijdens de Pro Tour wedstrijd Strade Bianche met vertrek en aankomst in Siena (meer info over de wedstrijd Strade Bianche).

Hieronder kun je de rit met lusvorm langs camping, in detail bekijken, heb je een Garmin fietscomputer met gps dan kun je deze downloaden