Figline Valdarno en omgeving

Figline Valdarno, gelegen in de Provincie Firenze, is een kleine gemeente  waar ieder jaar opnieuw van mei tot oktober veel toeristen verblijven omwille van zijn centrale ligging als uitvalsbasis voor het bezoeken van andere steden zoals Firenze, Arezzo, Siena, … en streken zoals de Chianti streek en de streek rond de Valdarno.

In Figline Valdarno heb je de camping Girasole, één van de mooiste campings van Toscane, voor velen zelfs de mooiste. In de zomermaanden tref je er bijna evenveel Nederlanders als Italianen aan.

Figline Valdarno is tevens de plaats waar Sting, de ex zanger van The Police, zijn 16de eeuwse Villa Il Palagio met bijhorende wijn- en olijfboomgaarden heeft.

Sting Figline

Sting bij de opening van zijn bio winkel in 2009

Sedert 2009 kun je ook zelfgeproduceerde wijnen en biologische produkten afkomstig van zijn domein, kopen in zijn winkel nabij het kasteel (meer info).

Wie heel veel geluk heeft kan zelfs Sting ontmoeten in het centrum van Figline Valdarno.

Figline Valdarno zelf heeft op het mooie centrale marktplein, het antieke hospitaal Serristori en de antieke villa Casagrande Serristori, feitelijk niet zoveel te bieden maar is wel een bezoek waard en ideaal om na een warme dag van een aperitief of een ijsje te genieten op één van de terrasjes op het centrale marktplein.

Bezienswaardigheden Figline Valdarno

Kerk en convent van San Francesco (Piazza San francesco d’Assisi 10): De kerk werd gebouwd tussen het einde van de 13de en het begin van de 14de eeuw in gotische stijl, het toegangsportaal is evenwel uitgevoerd in renaissance stijl. Het interieur herbergt enkele fresco schilderingen.

Palazzo Pretorio (Piazza Bianco Bianchi): Het paleis dateert uit de 14de eeuw maar werd grotendeels verbouwd aan het begin van de 20ste eeuw toen het werd omgevormd tot gevangenis. Origineel is nog steeds de klokkentoren die gebouwd werd in 1384.

Piazza Marsilio Ficino: Dit plein werd genoemd naar de filosoof en humanist die leefde in Figline Valdarno tussen 1433 en 1499. Het plein wordt begrensd aan de noordzijde door het antieke hospitaal Serristori en aan de zuidzijde door de kerk Pieve di Santa Maria. De open galerijen die zich voor de woningen bevinden werden toegevoegd in de 15de eeuw.

Het centrale plein Marsilio Ficino

Villa Casagrande Serristori (via Giovan Battista di Puglia 61): Deze prachtige versterkte villa werd gebouwd aan het einde van de 14de eeuw door notaris Ser Ristori. De villa had een belangrijke artistieke rol voor Figline Valdarno en werd het toneel voor belangrijke ontmoetingen tussen artiesten, filosofen en humanisten.

De villa heeft een mooie tuin in Italiaanse stijl die wordt afgesloten door overblijfselen van de versterkte stadsmuren. Let ook op de middeleeuwse toren!

De villa doet momenteel dienst als hotel en bezit ondermeer een kuuroord, restaurant, winkel met verkoop van typische producten en privé kliniek. Je kunt evenwel vrij de tuin en de binnenpleinen van de villa bezoeken wat dan ook ten zeerste aangeraden is.

overnachten in Villa Casagrande Serristori

In de omgeving van Figline Valdarno

Gaville en omstreken: Het platteland rond Gaville, San Martino, Brollo en Palagio is op enkele kilometers afstand van het centrum van Figline en leent zich uitstekend voor wandelingen of fietstochten (voor de geoefende fietser!). In San Martino wandel je zelfs tussen de cipressen, olijfbomen en wijngaarden die toebehoren aan Tenuta Il Palagio, het wijndomein van Sting.

Meer info over fietsroutes in de onmiddellijke omgeving

San Giovanni Valdarno: Op een kwartiertje rijden vind je het pittoreske stadje San Giovanni Valdarno dat meer dan een bezoek waard is. Het heeft meer te bieden dan het historisch centrum van Figline Valdarno met onder andere een prachtig stadhuis en middeleeuwse straatjes met overdekte portieken (meer info over San Giovanni Valdarno)

 

Praktische informatie Figline Valdarno

Supermarkten

Buiten het historische centrum zijn er heel wat supermarkten die in de zomerperiode ook op zondag open zijn. Sommige enkel in de voormiddag

 • Coop: via Ungheria n° 8, dagelijks van 08.00 tot 20.30, zondagvoormiddag tot 14.00.
 • Lidl: via Fratteli Cervi 34, dagelijks van 08.30 tot 21.00
 • Eurospin: via Fiorentina, dagelijks van 08.30 tot 20.00
 • Dpiù: via Fiorentina, dagelijks van 08.30 tot 20.00
 • Conad city: via Roma 1/9, dagelijks van 08.30 tot 20.30

 

Andere winkels

 • Decathlon: sportartikelen, hier kun je ook mountainbikes huren
  • via della comunità Europea 6, open dagelijks van 09.00 tot 20.00
 • Bricofer: doe het zelf
  • via Giuseppe di Vittorio 45, open dagelijks van 08.30 tot 12.30 en van 15.30 tot 20.30, gesloten op zondag
 • Parco commerciale Alfiero Bianchi: winkelcentrum met vooral kledingwinkels
  • via Giuseppe di Vittorio 27, dagelijks van 09.00 tot 20.00

 

Wekelijkse markt

Iedere dinsdagvoormiddag tot 14.00 uur heeft in het centrum van Figline Valdarno de wekelijkse markt plaats, je vindt er naast voedingswaren onder andere kledij, huishoudartikelen en lokale producten.

Treinstation

Vanuit Figline vertrekken meerdere treinen per uur naar Firenze en Arezzo. De rit duurt slechts een 20tal minuten. Bovendien is er een grote gratis parkeerplaats aan de achterkant van het treinstation waar je zonder problemen de auto achter kunt laten.

Terrasjes

Vanaf mei plaatsen de verschillende restaurants en cafés tafels en stoelen op het centrale markplein Piazza Marsilio Ficino waardoor je tot ’s avonds laat lekker buiten kunt eten en drinken. Bovendien is er in juli en augustus tevens live muziek te beluisteren.

Ook een leuke plaats voor een aperitief is Casa Me’Mà, niet ver van het centrum (Via Niccolò Copernico 46). De pizza is er heerlijk. Je kunt die a taglio (kies zelf hoeveel je wilt) bestellen of ter plaatse opeten op het terras of ’s avonds in het restaurant. Boek best op voorhand want de plaats is nogal populair bij de plaatselijke bevolking.

Outlet mode winkels

In de buurt van Figline Valdarno bevinden zich maar liefst 3 outlet villages (meer info), dit zijn shoppingcentra van de mode waar bekende luxemerken tegen fabrieksprijzen worden aangeboden. Je kunt er kortingen tot wel 70% aantreffen. Ideaal om te bezoeken op een regenachtige dag. De merken zijn onder andere Versace, Gucci, Prada, Bulgari, Hermes, Armani, …

Fietsverhuur

 • Decathlon: verhuur mountainbikes
  • via della comunità Europea 6, open dagelijks van 09.00 tot 20.00
 • E-bike Italia: verhuur electrische mountainbikes
 • via della comunita Europea 13, dagelijks van 09.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 20.00, gesloten op zondag
  • meer info > www.e-bikeitalia.it
  • Lussati Aldo: verhuur mountainbikes, E-bikes, koersfietsen (ook vintage)
   • via Enrico Mattei 13E, dagelijks van 09.30 tot 13.00 en van 15.30 tot 19.30, gesloten op zondag
   • meer info > www.ciclilusatti.it

 

Restaurants en pizzeria

Osteria pizzeria i portici: één van mijn favoriete eethuisjes. Ben je liefhebber van de Napolitaanse pizza (met dikkere pastabodem) dan ben je hier aan het juiste adres. Het voorgerecht met allerlei typische Toscaanse kleine hapjes is een aanrader. Hebben ook een ruime keuze aan visgerechten > meer info

Stroncapane: zowel pizzeria als gewoon restaurant. De pizza is iets dunner maar ook lekker. Gezellig is dat je hier een buitenterras op de grote markt hebt > meer info

L’antica torre: zowel pizzeria als gewoon restaurant. Voor de liefhebbers van een pizza met flinterdunne bodem. Specialiteit is vis. Ook hier kun je in de zomer op het terras zitten > meer info

Overnachten in en rond Figline Valdarno

Campings

Camping Girasole: op enkele kilometers van het centrum ligt deze prachtige camping met maar liefst 3 zwembaden en alle mogelijke comfort. Dit is één van de mooiste van Toscane, weer er dan ook vroeg bij om te boeken > meer info

Camping Orlando in Chianti: deze camping ligt op een 25tal minuten van het centrum van Figline Valdarno. Ook hier vind je mooie zwembaden en staat glamping centraal > meer info

Camping village il Poggetto: deze 3sterren camping ligt op 25 minuten van het centrum van Figline Valdarno. Het is een kleinere gezellige familiecamping > meer info

Vakantiehuizen en agriturismo

In de streek rond Figline Valdarno zijn er heel wat agrotoerisme en vakantiehuizen waar je kan genieten van alle rust, bekijk hier het aanbod

Ligging Figline Valdarno

Figline Valdarno ligt praktisch in het midden van de kunststeden Florence en Arezzo, in een half uurtje bereik je beide steden langs de autosnelweg A1 Firenze Roma.

Ook de Chianti streek is gemakkelijk te bereiken, de afstand is korter maar het is meer draaien en keren op de soms smalle wegen.

Geschiedenis Figline Valdarno

Reeds in de 11de eeuw was er sprake van een kasteel in de heuvels van San Romolo. De bewoners van dit kasteel daalden meermaals per week af op de oevers van de Arno om hun koopwaar aan te bieden op het zogenaamde grande forum di Figline en stichtten er aldus de gemeente Figline Valdarno.

Het kasteel van San Romolo dat samen met Figline Valdarno onder bewind stond van Arezzo, werd gedurende de oorlog tussen Arezzo en Firenze verwoest door de Florentijnse Republiek en de plaatselijke bevolking werd verplicht om zich te vestigen in Figline Valdarno dat onder bewind kwam te staan van Firenze. Tussen 1353 en 1375 werd de imposante stadsmuur gebouwd waarvan nu nog steeds grote stukken aanwezig zijn.

Meer info in het Engels of Italiaans over de belangrijkste monumenten en kerken vind je terug op volgende link > kerken Figline