boeken Toscane

Firenze – Anekdotische reisgids voor Florence

Toen iemand de vakbekwaamheid van de jonge Michelangelo als beeldhouwer in twijfel trok, voelde deze zich zeer onrecht aangedaan. Verontwaardigd nam hij hamer en beitel en om te bewijzen waartoe hij in staat was, beeldhouwde hij met zijn armen achter zijn rug en zonder zelf te kunnen zien wat het resultaat was, een mannenkop in profiel op de muur van het Palazzo Vecchio. Spottend hadden zijn kompanen ernaar staan kijken maar algauw verging hun het lachen want sprakeloos en met open mond van verbazing moesten ze hun ongelijk bekennen. Vlak voor de hoek met de via della Ninna is die kop op de gevel van het paleis te zien.

Anekdotische reisgids FlorenceIn het kader van de zogenaamde “Grand Tour” die wezenlijk deel uitmaakt van een goede opvoeding, werd Florence ook in vroegere eeuwen door talrijke vooral aristocratische reizigers aangedaan. Die “Grand Tour” ligt aan de basis van het toerisme en het woord is ervan afgeleid. Het dook voor het eerst op in 1814 in de Britse Quarterly Review. Inmiddels ligt een reisje naar Toscane binnen eenieders bereik, maar Florence is, gemeten aan zijn relatief kleine stadscentrum, naar alle waarschijnlijkheid één van de meest belopen steden van Europ, indien niet van de wereld.

De stad wordt niet zomaar de parel aan de Arno en het juweel van Europa genoemd. Ter gelegenheid van het eerste Heilig jaar, dat paus Bonifatius VIII in 1300 had uitgevaardigd, noemde hij Florence het vijfde element naast aarde, lucht, vuur en water. Florence is de geboortestad van de Renaissance en de bakermat van het humanisme. Het is bovendien de thuishaven geweest van een indrukwekkend leger vooraanstaande figuren uit de cultuurgeschiedenis: Dante, Boccaccio, Petrarca, Giotto, …

Deze tekst komt uit het boek Firenze – Anekdotische reisgids voor Florence van de schrijver Luc Verhuyck. Het boek staat vol spannende verhalen, wetenswaardigheden en anekdotes over de stad Florence, is 472 pagina’s dik en kost €24,95.

Bestel Anekdotische reisgids voor Florence via deze link bij Bol.com