Florence duomo

Firenze bezoeken in één dag

Firenze bezoeken in één dag is Firenze oneer aandoen maar voor wie niet meer tijd te besteden heeft aan deze prachtige stad hier alvast de belangrijkste bezienswaardigheden en tips om deze korte dag onvergetelijk te maken.

Wil je zoveel mogelijk zien van de stad maar toch niet constant wandelen dan is de hop-on hop-off tour per bus zeker een aanrader. Een ticket kost €23,00 en heeft een geldigheidsduur van 24 uur.

De eerste bus vertrekt om 09.00 en de laatste bus om 22.00 (enkel Juli tot September anders om 18.00). De open dubbeldekker bus brengt je langs de belangrijkste paleizen, musea, kerken en pleinen waar je de mogelijkheid hebt om af te stappen, op je eigen ritme het monument te bezoeken en vervolgens je tour verder te zetten met één van de volgende bussen (meer info).

 


Kerk Santa Croce en Pazzi kapel

Aangezien we ons beperken tot het centrum van Firenze nemen we de lijn A die 18 stopplaatsen voorziet. We vertrekken aan het centrale treinstation Santa Maria Novella en houden halt na 18 minuten aan stopplaats 6 (Santa Croce) voor een bezoek aan het plein en de gotische kerk Santa Croce om er onder andere de graftomben van Michelangelo, Galileo Galilei, Macchiavelli, … te bezoeken.

Bij het naar buiten komen aan de linkerkant houden we nog even halt aan de Pazzi kapel om één van de meesterwerken in Renaissance stijl van Brunelleschi te bewonderen.

De prachtige kerk Santa Croce


Piazzale Michelangelo en kerk San Miniato al Monte

Vervolgens hernemen we onze rit om af te stappen aan halte 10 (Piazzale Michelangelo). Vanop dit plein hebben we een prachtig zicht op het lager gelegen Firenze. Op het plein is tevens een bronzen reproductie op ware grootte van de David van Michelangelo te zien.

Vanop het plein begeven we ons richting kerk San Miniato al Monte, die zich aan de overkant van de straat bevindt. Voor velen is deze Romaanse kerk de mooiste van Toscane en dit is niet onterecht (meer info over de kerk San Miniato al monte).

kerk San Miniato al Monte


Palazzo Pitti, Ponte Vecchio en Gli Uffizi

We begeven ons nu naar de halte 14 (Palazzo Pitti) om enkele van de belangrijkste monumenten van Firenze te bewonderen. Het eerste monument is het indrukwekkende Renaissance paleis Palazzo Pitti. Dit voorname paleis behoorde ooit tot de familie de Medici en werd in 1458 door Brunelleschi ontworpen.

Momenteel zijn er verschillende musea in gevestigd waarvan het belangrijkste de galleria Palatina is, dat onder andere schilderijen van Titiaan, Botticelli en Tintoretto tentoonstelt. Meer aangewezen is een kort bezoek aan de binnenkoer en eventueel aan de Boboli tuinen die toegankelijk zijn vanaf de binnenkoer (meer over de Boboli tuinen).

We zetten onze tocht voor maar deze keer te voet en wandelen richting de beroemdste brug ter wereld namelijk Ponte Vecchio (meer info). Naast het aanschouwen van de vele juwelierenzaken bewonderen we ook de overdekte gaanderij boven de Ponte Vecchio, gebouwd door Vassari voor de familie de Medici om zich niet tussen het gewone volk te moeten begeven.

We volgen nu de wandelgang van Vassari richting Gli Uffizi, waar één van de oudste en belangrijkste musea is in ondergebracht. De moeite van een bezoek waard om meesterwerken van Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli, Rubens, … te aanschouwen.

Heb je geen ticket online gekocht, vergeet het bezoek dan maar want aan de ingang dien je al vlug enkele uren in de file te staan!

[otw_shortcode_button href=”https://www.getyourguide.nl/florence-l32/galleria-degli-uffizi-in-florence-gereserveerd-ticket-t57076/?partner_id=K2CO81C&utm_medium=online_publisher&utm_source=desaevergunther%40yahoo.com&placement=other” size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Koop hier je tickets online voor Gli Uffizi[/otw_shortcode_button]


Palazzo Vecchio, il Duomo en San Lorenzo

Aan het einde van Gli Uffizi bevindt zich het plein Piazza della Signoria waar we het Palazzo Vecchio kunnen bewonderen. Het gelijkvloers van dit prachtige paleis kun je gratis bezoeken aangezien het nog steeds dienst doet als stadhuis.

Vanuit het Piazza della Signoria vertrekt één van de twee belangrijkste winkelstraten van Firenze, namelijk de Via dei Calzaiuoli. De tweede, via Roma, loopt parallel met deze straat en loopt net als Via dei Calzaiuoli uit op het Piazza del Duomo waar je de beroemde dom met koepel van Brunelleschi en het baptisterium kunt bewonderen.

[one_half]Een bezoek aan de dom kan niet ontbreken alleen al om het indrukwekkende interieur te aanschouwen. Wie het wenst kan tevens de koepel of de klokkentoren van Giotto bezoeken. In beide gevallen heb je een prachtig uitzicht over het historisch centrum van Firenze.

Vanuit het Piazza del Duomo nemen we nu de straat Borgo san Lorenzo die ons tot aan de kerk San Lorenzo brengt. In sterk contrast met de andere kerken in Firenze, valt de onafgewerkte gevel meteen op (meer info over kerk San Lorenzo).

Rondom de kerk staan de kraampjes van de dagelijkse markt opgesteld, je vindt er naast lederwaren ook tal van souvenirs terug; Iets verderop zie je de metaal – glazen constructie van de centrale markt. Deze keer geen lederwaren maar enkel voedingswaren en zeker de moeite waard voor een kort bezoek.

[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]


Economische lunch en happy hour

Een dagje in Firenze kan natuurlijk niet worden afgesloten zonder een typisch streekgerecht aangevuld met een heerlijke Toscaanse wijn. Voor wie niet te veel wil spenderen is het aangeraden om voor de lunch naar een osteria of trattoria te gaan (dit is een klein restaurantje).

Hier kan je tegen economische prijzen een volledige maaltijd nuttigen, dit houdt in primo, secondo, contorno, water, wijn en koffie. De prijs kan variëren van €8 tot €15 afhankelijk van de plaats maar in vergelijking met de prijs die je voor dezelfde maaltijd ’s avonds zou betalen in dezelfde osteria of trattoria bedraagt die minumum de helft.

 

Wie zich ’s avonds nog bevindt in Firenze kan genieten van happy hour. Hierbij betaal je een vaste prijs voor een drankje (tussen €5 en €8) en kun je je tegoed doen aan een buffet van Toscaanse gerechten. Aangeraden plaatsen met een uitstekende prijs -kwaliteit verhouding zijn de Kitsch cafés in Via San Gallo 22/R en Viale Antonio Gramsci 1