De Paasvakantie is een ideale gelegenheid om tot rust te komen en wat afstand te nemen van het werk. Voor velen is het ook de mogelijkheid om warmere oorden op te zoeken zonder naar een exotische bestemming af te reizen.

Wie zon wenst af te wisselen met kunst, cultuur, ontspanning en gastronomie moet beslist een stedentrip naar Firenze boeken. De prachtige kunststad is namelijk tijdens de Paasvakantie nog rustig te bezoeken in tegenstelling tot de piekperiode van mei tot september. Je hoeft niet in de wachtrij te staan aan de ingang van de musea en restaurants zijn nog niet volgeboekt. De prijzen van de hotels zijn in de Paasvakantie beduidend lager dan in de zomermaanden en er is nog een grote keuze aan vrije kamers.

Evenementen en culinaire gerechten

scoppio del carro FirenzeTevens zijn er tijdens de Paasvakantie tal van evenementen zoals ondermeer de ontploffing op Paaszondag van een versierde houten kar, bestaande uit 3 verdiepingen. Dit spektakel wordt in het Italiaans lo scoppio del carro genoemd en wordt al sedert het einde van de eerste kruistocht georganiseerd om de bevrijding van Jerusalem te vieren.

Op het plein tussen baptisterium en dom van Firenze wordt onder luid gejuich van de talrijk opgekomen toeschouwers een houten duif vanuit de dom afgeschoten naar de houten kar waarop deze vervolgens ontploft en het vuurwerk ontsteekt. Een uniek spektakel dat zo’n 20 minuten duurt.

Ook Italië heeft voor de paasperiode zijn typische paasgerechten die dus ook worden gerespecteerd in Toscane. Zo vind je bij alle bakkers en koffiebars de typische chocolade eieren en colomba.

paasgebak colombaDe colomba is een gebak in de vorm van een duif bedekt met amandelnoten, de duif staat symbool voor Christus. De chocolade eieren vind je in alle groottes en binnenin is steeds een verrassing verstopt. Voor de ambachtelijk klaargemaakte eieren en colomba moet je terecht bij de elegantere pasticceria en koffiebars. De industrieel gemaakte vind je in alle supermarkten.

Veel Italianen gaan op paaszondag over de middag op restaurant eten waar steevast lamsvlees (agnello) op het menu staat omwille van de band met het lam gods in de katholieke wereld.

Heb je ook zin om Firenze te ontdekken tijdens de paasvakantie dan kun je alvast een kijkje nemen op het aanbod van volgende reisagentschappen.

Houd er rekening mee dat op paaszondag en 2de paasdag de meeste winkels en musea gesloten zijn.