Florence en het Stendhalsyndroom

 

Stendhal

Sommige steden zijn zo mooi dat een bezoek eraan gevaarlijk kan zijn: men kan er het zogenaamde Stendhalsyndroom oplopen. Deze is vernoemd naar de Franse schrijver Stendhal die tijdens een bezoek aan Florence zo emotioneel werd aangegrepen door de overrompelende schoonheid van de Toscaanse stad dat hij er ziek van werd. Er zijn door de jaren heen veel meer gevallen geweest van toeristen die duizelig werden of flauwvielen bij het zien van de kunst in Florence. Er is ook zoveel te zien: schaf daarom bij een bezoek aan de stad voor 50 euro de Firenze Card aan. Hiermee kan je ieder museum bezoeken en hoef je op veel plaatsen niet in de rij te staan (die kan bij sommige bezienswaardigheden behoorlijk lang worden). In deze stad mag je natuurlijk niet de Dom missen en de Piazza della Signoria waar het Palazzo Vecchio staat.  Zoek daarom een hotel in de buurt van het centrum, zodat je niets hoeft te missen.

Uffizi

Maar er is natuurlijk veel meer. Als je via ontelbare kleine trapjes eindelijk bovenin de domkoepel staat heb je uitzicht op op het oude gemeentehuis, het Palazzo Vecchio en het kunstmuseum Uffizi. Bezoek ze beiden en neem vooral de tijd voor het Uffizi. Verderop ligt de kerk Santa Croce. Hier vindt je mooie fresco’s van Giotto en de graven van Michelangelo, Macchiavelli en Galileo Galilei. Als je na al deze schoonheid even behoefte hebt aan rust kan je naar de Boboli-tuinen. Deze tuinen, met vele fonteinen en waterpartijen zijn door de familie de Medici aangelegd.

De Medici

Deze familie de Medici heeft op meerdere wijzen haar stempel op de stad gedrukt. Het is veilig om te stellen dat de meederheid van wat je ziet als je door de oude wijken van de stad loopt, er zonder deze familie heel anders had uitgezien. De familie heerste gedurende ruim drie eeuwen over de stad en waren de opdrachtsgevers voor ontelbare renaissancekunstwerken. Ze stonden ook aan de wieg van het ontstaan van banken: ons woord florijn is afgeleid van Florence. Tenslotte een laatste tip: Florence is onmetelijk populair en kan soms erg vol geraken met toeristen. In de maanden mei en oktober is het echter aanmerkelijk minder druk en ook een stuk minder heet. Als je de keuze hebt, ga dan in deze periode en boek een hotel.