Foltermusea in Toscane

Ben je niet bang van een beetje horror en houd je van gruwelen dan moet je zeker en vast een bezoek brengen aan één van de 5 foltermusea in Toscane. In het Italiaans worden ze Museo della tortura genoemd en je vindt ze momenteel in de steden Siena, Lucca, Montepulciano, San Gimignano en Volterra. Wegens het stijgende succes zal het zeker niet lang meer duren vooraleer ook Firenze volgt.

Het foltermuseum in San Gimignano

Geen bloed of virtual reality maar enkel foltertoestellen en foto’s die aantonen welke gruwelijke folterpraktijken werden toegepast. De toestellen en foto’s spreken voor zich.

Je vindt er maar liefst meer dan 100 toestellen die ontwikkeld zijn om te folteren en zelfs te doden. Unieke stukken uit de 16de, 17de en 18de eeuw en reconstructies uit de 19de en zelfs 20ste eeuw waaronder de Guillotine, de pijnbank, de Inquisitie stoel, de Judas wieg, de Spaanse kietel, de knieënverbrijzelaar, enz.

De pijnbank

Foltering door middel van vuur

Naast deze zogenaamde klassiekers krijg je er een groot aanbod aan toestellen waaruit blijkt dat de creativiteit en vindingrijkheid van het menselijke brein om te folteren geen grenzen kende en in sommige landen helaas nog steeds niet.

Het museum toont verder de geschiedenis en evolutie van het folteren met ondermeer het gebruik van nieuwe technieken zoals electrische schokken en het gebruik van medicijnen. Allemaal foltertechnieken om een verklaring uit de mond van het slachtoffer te verkrijgen, al dan niet de waarheid of hetgeen de folteraars willen.

De bedoeling van de tentoonstelling is een diepe indruk na te laten van tot wat het menselijke ras in staat was en helaas in sommige landen nog steeds is.

Zaal in het foltermuseum van Montepulciano

Praktische informatie

Openingsuren: dagelijks van 10.00 tot 19.00

Toegangsprijzen: Volwassenen €10, kinderen €7

Officiële website: www.torturemuseum.it

Inquisitie stoel

Adressen

Museo della Tortura San Gimignano

Museo della Tortura Siena

Museo della Tortura Volterra

Museo della Tortura Lucca

Museo della Tortura Montepulciano