Genieten van de Toscaanse wijnen in eigen huis

Wie aan Toscaanse wijn denkt associeert deze meteen met de prachtige glooiende Toscaanse heuvels bedekt met olijfbomen en wijngaarden. Vooral de Chianti streek is hierdoor wereldberoemd.

De schoonheid van de Chianti streek

De bekendste wijnstreek is zonder twijfel de Chianti streek, geroemd om haar prachtige natuur. Je vindt er een zeer groot aanbod aan wijnkastelen waar je de wijnkelder kan bezoeken en verschillende soorten wijn proeven en kopen.

de prachtige Chianti streek

De typische ‘fiasco’ (wijnfles in een rieten mandje) heeft ondertussen plaats gemaakt voor de klassieke fles en de wijn heeft al lang de problemen waarmee het te kampen had in de jaren ’80 overwonnen en is al jaren erkend als een klassewijn.

De Chianti streek is tevens het grootste gebied dat wijn produceert. Maar liefst 6 van de 10 regio’s van Toscane maken er deel van uit. Het Chianti Classico gebied is veel kleiner en strekt zich uit tussen Siena en Firenze. Het is tevens het oudste gebied vandaar de naam Classico. Naar verluidt wordt hier wijn geproduceerd sedert de 13de eeuw.

indeling van de Chianti zones

Niet enkel Chianti wijnen

Toscane heeft echter meer klassewijnen, misschien iets minder bekend dan deze van de Chianti streek maar daarom zeker niet slechter. Integendeel! De bekendste zijn de wijnen van de pittoreske stadjes Montalcino en Montepulciano. Vooral de Vino Nobile di Montepulciano en de Brunello di Montalcino staan zeer hoog aangeschreven bij wijnkenners.

Sedert een aantal jaren zijn de wijnen rondom het pittoreske Bolgheri aan een stevige opgang bezig. Omdat deze jonge wijn aan geen enkele eis voldoet waaraan de DOC en DOCG wijnen moeten voldoen, werd een nieuwe categorie ingevoerd, namelijk de Super Vini met een IGT erkenning.

Het pittoreske Bolgheri

De productie van de Bolgheri wijnen is slechts zeer beperkt en als je weet dat de smaak uitmuntend is dan hoeft het je niet te verwonderen dat de prijs voor de beste flessen nogal hoog kan oplopen. Een fles Sassicaia van het domein Tenuta di San Guido ligt al vlug boven de €100.

Witte wijnen

Maar Toscane produceert niet alleen rode wijnen, ook witte wijnen zijn aan een opgang bezig. De bekendste is zeker en vast de Vernaccia di San Gimignano, gemaakt met druiven uit de wijngaarden rond het prachtige middeleeuwse San Gimignano. Geen enkele wijnshop of enotheek in San Gimignano die deze wijn niet aanbiedt.

Ook de pittoreske Etruskische stadjes Sorano en Pitigliano zijn bekend voor hun witte wijnen. Bekendst is de Bianco di Pitigliano die zelfs een DOC erkenning heeft.

Bezoek zeker de enotheken in de in tufsteen uitgegraven wijnkelders die de streek zo kenmerken. Sommige wijnkelders staan in verbinding met andere woningen en zijn nog stille getuigen van de vluchtroutes van de Joodse gemeenschap die vroeger door het Christendom niet werd getolereerd.

Pitigliano panoramisch

Waarschijnlijk ben je nu aan het wegdromen om al die heerlijke wijnen te proeven. Daarvoor hoef je niet eens naar Toscane te gaan maar kan je simpelweg thuis al doen door deze wijnen te laten bezorgen via Wereldwijnonline of Wijnvoordeel.be, bovendien kan je online genieten van interessante aanbiedingen en extra kortingen. Naast Toscaanse wijnen vind je er ook een groot assortiment van Italiaanse wijnen en van de rest van de wereld terug. Zo wordt de voorpret nog groter en zijn de Toscaanse wijnen altijd binnen handbereik!