Pozze di Lecchi Toscane

Genieten van het ijskoude water van Pozze di Lecchi in Gaiole in Chianti

Het spreken van de taal van de plaatselijke bevolking opent deuren en kan voor aangename verrassingen zorgen. Toen we in het restaurant Osteria al ponte in Gaiole in Chianti aan de praat geraakten met de jonge ober en vertelden dat we in de buurt van het hotel Pozze di Lecchi verbleven begon hij te vertellen dat hij met zijn vrienden in de zomer maanden de friste op zoekt van de natuurlijke waterbron Pozze di Lecchi.

Pozze di Lecchi wil zeggen de (water)putten van Lecchi en het hotel heeft daar dus zijn naam aan ontleend. De bron ontspringt aan het wijndomein van Lama en stroomt via het riviertje Mulinaccio waar ooit een watermolen langs stond, naar de Pozze di Lecchi van waaruit het verder stroomt in het riviertje Massellone.

Pozze di Lecchi Toscane

De Pozze di Lecchi liggen temidden van een eikenbos in een prachtige natuurlijke omgeving waar je als je geluk hebt, zelfs een hert, een vos, een ree of misschien wel een everzwijn kan spotten. Reeds eeuwen is deze plek gekend door de plaatselijke bewoners die er naar toe kwamen om zich te verfrissen of er hun vee te laten drinken.

Dat het niet zo éénvoudig is om de plek te vinden hebben we zelf ondervonden tijdens onze eerste poging. Na een half uurtje zoeken in het bos via allerlei paadjes om aan het riviertje te geraken gaven we er de brui aan.

De dag erna tijdens ons wandeltochtje zagen we echter een koppeltje met een badhanddoek op hun schouder een smal paadje langs de omheining van een wijngaard naar beneden lopen. We zijn hen gevolgd en na 5 minuutjes kwamen we op een plek waar nog enkele andere jongeren aan het rusten waren en nog anderen van de rotsen aan het springen waren in het water van jawel de Pozze di Lecchi.

We hadden onze badhanddoek niet mee en vonden het ook wat te druk en besloten om tegen een uur of 19.00 terug te gaan, wanneer de meeste Italianen zich klaarmaken voor het avondeten. Het was immers de heetste periode van het jaar en ook rond dit uur was een verfrissing in het ijskoude water meer dan welkom.

Enkele uren later stonden we daar dan en niemand anders in de buurt deze keer. Eerst de voeten en benen in het water en dan op karakter de rest van het lichaam in het ijskoude water. Wat een heerlijk gevoel in deze suggestieve omgeving zonder ook maar het lawaai van een auto of een andere persoon.

Ondertussen zijn we nog meerdere keren teruggeweest en hebben ook ontdekt dat zondag de drukste dag is, dan komen zelfs families uit de omgeving met frigobox er naar toe om te ontsnappen aan de hitte.

Hoe te bereiken?

De Pozze di Lecchi zijn te bereiken via de ongeasfalteerde weg die leidt naar het hotel Pozze di Lecchi. Na een kilometer zie je ter hoogte van de wijnvelden achter een herenboerderij een smal straatje langs de omheining van het wijnveld naar beneden lopen. Je volgt dit en na ongeveer 5 minuutjes kom je aan de Pozze.