Genieten van Slow toerisme in Florence

Eindelijk sinds 7 maart 2020 terug eventjes aan het werk. De eerste gidsbeurt te Firenze sinds maanden.

Wat een jaar 2020! Het is nog maar net halverwege en het belooft een jaar te worden om nooit te vergeten.

Na de eerste weken lockdown, dacht ik dat ik mijn werk als stadsgids te Firenze voor de rest van het jaar wel kon vergeten. Na verschillende weken klussen in huis, begon ik me toch wel wat zorgen te maken. Ik moet toch op één of andere manier aan de slag. Maar wat kan ik doen?

Tuinieren in de Chianti streek

Heel toevallig, of juist niet, kreeg ik een voorstel van mijn vriendin Anna om te gaan tuinieren bij een gepensioneerd florentijns koppel. Leuk, ja daar ging ik graag op in. Terug wat richting mijn oude job, tuinarchitecte.

Ooit ben ik hier in Firenze ook aan het werk geweest in een tuinaanleg en rozenkwekerij. Maar ja dat is wel meer dan 15 jaar geleden. Met volle moed ging ik op solliciatie gesprek!! Ja zo’n gesprek is toch net iets anders als je 49 bent of een twintiger. Mevrouw Laura leidde me rond in haar tuin, gelegen in de heuvels van de Chianti tussen de wijngaarden en olijfgaarden.

Een echte Toscaanse omgeving, een tuin vol rozen, irissen, olijfbomen, rozemarijn, salie, … Mevrouw Laura vertelde mij over haar passie voor dieren en planten, over haar beslissing om op een rustige plek van haar pensioen te genieten, over haar collectie cactussen, …

De dag nadien was ik al aan het werk in haar tuin, zalig!! Ikzelf heb geen tuin maar alleen een klein terrasje met wat kruiden en bloemen. Terug tuinieren, het deed me denken aan mijn jeugd in Vlaanderen. Op zaterdag waren we allemaal aan het werk in de tuin, vader met het gras maaien, mijn mama en wij, kinderen het onkruid aan het wieden.

Wat een geluk: ik heb een jobke gevonden!!

Online shop met ambachtelijke producten

Dat tuinieren is wel heel leuk maar met enkele ochtenden per week heb ik nog geen maandloon verdiend.  Dus samen met mijn collega Marina Mengelberg, zijn we volop bezig met een eigen online shop op te richten, waarbij we een stukje Toscane tot in België en Nederland brengen.

Sinds enkele weken zijn we druk opzoek naar originele ambachten en kunstenaars uit Toscane, om hun werk in onze online shop aan te bieden. Zo proberen wij ook deze mensen te helpen, want ook voor hen slaat de crisis hier toe.

We hebben reeds een naam bedacht en zijn druk bezig met het uitwerken van een label voor onze ‘Labelless’ online shop.

Daarnaast volg ik ook nog wat online lessen om me wat bij te scholen en allicht in de toekomst wat nieuwe tours aan te bieden. Ik ben me aan het verdiepen in Michelangelo, Leonardo Da Vinci en Raffaello, de drie grote Renaissance meesters!

Genieten van Slow Toerisme in Firenze

En zo merk ik dat ik weer met veel enthousiasme aan de slag ben. Onze boekingen komen binnen, al is het nu nog druppelsgewijs. De gidsbeurt van vrijdag 19 juni samen met Claudia en Bern was een heerlijk ervaring: Firenze bezoeken tussen de Italianen en Florentijnen, heerlijk geen drukte, we konden gewoon overal langs, lekker de sfeer opsnuiven.

De tijd ging heel snel vooruit en wat was het zalig om terug door de stad te slenteren, het heden en verleden te bewonderen en door te geven aan de klanten.

De florentijnen staan met open armen te wachten om terug de toeristen te ontvangen.

Allicht niet meer op de manier van vóór de epidemie, maar wel het ‘slow toerisme’ oftewel genieten van tijd, ruimte, cultuur, genieten van toscane en de italiaanse levensstijl op een rustige manier zonder massatoerisme.

Wij gidsen van Florence op de Fiets, Marina Mengelberg, Helma Bijker en ik zelf, gaan terug aan de slag met onze stadswandelingen, fietstochten door de stad, musea bezoek, …

Het wordt een onwaarschijnlijke zomer om nooit te vergeten!

gastartikel door Sophie D’Haese – Vlaamse stadsgids voor wie de kunststad Firenze geen geheimen meer heeft > meer info over Sophie