Gevaarlijke schoonheid: Siena

Sommige steden zijn zo oneindig mooi dat ze met geen pen te beschrijven zijn. Zo mooi zelfs dat ze een gevaar opleveren voor de onvoorbereide bezoeker. Je kan er het zogenaamde Stendhal Syndroom van krijgen. De aandoening is genoemd naar de 19e-eeuwse Franse schrijver Stendhal die in 1817 tijdens een bezoek aan Florence emotioneel werd aangegrepen door de overrompelende schoonheid van de stad. Er zijn door de jaren heen meerdere gevallen bekend van toeristen die duizelig worden of flauwvallen bij het aanschouwen van kunst in Florence en Siena.

Op een eerste bezoek aan het schelpvormige Piazza del Campo van Siena moet je je dan ook goed voorbereiden. Als je vanaf een camping Toscane wilt verkennen is het verstandig om ’s morgens heel vroeg naar dit plein te gaan, zodat je de zonsopgang kan meemaken. ‘s Middags is het plein vaak te druk om overrompeld te worden door de mysterieuze schoonheid van dit Middeleeuwse plein. Aan de zuidkant van het Piazza del Campo ligt het Palazzo Pubblico, het stadhuis dat uit de 13e eeuw stamt. Het is een prachtig gotisch gebouw waarin het Museo Civico is gehuisvest met onder andere fresco’s van Simone Martini en Lorenzetti. Beklim ook de Torre del Mangia, waarvan je een schitterend uitzicht over de stad hebt.

De Duomo di Siena, de kathedraal, is een van de mooiste kerken van Toscane. De bouw begon in de 12e eeuw en werd twee eeuwen later voltooid. Oorspronkelijk was het plan om de grootste kerk ter wereld te bouwen. De pestepidemie, die de bevolking bijna decimeerde, maakte een einde aan dit ambitieuze plan. Desondanks is de kathedraal van een mystieke schoonheid, temeer door de mooie fresco’s en de schitterende mozaïekvloer.

Als je op zoek bent naar een camping in Italië is een camping in de buurt van Siena dus van harte aan te bevelen. Pas alleen wel op en val niet flauw bij de aanblik van zoveel schoonheid.