Gino Bartali; De leeuw van Toscane

Hoewel voetbal in geheel Italië volkssport nummer één is, heeft wielrennen bij veel Italianen een speciaal plekje in het hart. Vooral in Toscane, waar de voetbalclubs al jaren geen potten breken, zijn er veel wielerfans. Een van de bekendste en meest legendarische wielrenners is Gino Bartali. Door zijn prestaties op en naast de fiets is hij de meeste bekende geliefde Toscaanse wielrenner ooit.

 

Wielerheld

De prestaties van Gino Bartali op de fiets zijn legendarisch, zijn naam is onlosmakelijk verbonden aan die andere grootheid uit de jaren ’40 en ’50: Fausto Coppi. In de loop der jaren hebben deze twee klasbakken vele gevechten gestreden op de fiets. Het is hierdoor des te knapper dat Bartali in zijn periode als coureur 2 maal de Tour de France en 3 maal de Giro d’Italia heeft gewonnen. In tegenstelling tot Coppi stond Bartali bekend als een vroom man wiens leven in dienst stond van een hoger doel dan hemzelf.

 

Oorlogsheld

De tweede wereldoorlog zorgde voor een groot probleem voor de Europese wielrenners. Er werden geen wedstrijden meer georganiseerd waardoor hun inkomstenbron er niet meer was. Bartali moest, net als Coppi, verplicht in dienst maar in tegenstelling tot Coppi hoefde Bartali niet de gevechtslinie in. Hij mocht werken als fietskoerier, op die manier kon hij in de oorlogsjaren toch nog trainen over de Toscaanse wegen. In 1943 bezet Hitler ook Italië en helpt Bartali in het verzet. Door in het frame van zijn fiets valse papieren en passen te verstoppen heeft hij meer dan 800 Toscaanse joden gered van deportatie. Bartali heeft hier zelf nooit veel over gesproken omdat hij vond dat hij zijn plicht deed. Hij wilde geen extra heldenstatus omdat hij beroemd was, er waren immers mannen en vrouwen die grotere helden waren in die jaren dan hijzelf.

 

Standbeeld in Florence

Op 5 Mei 2000, een aantal dagen voor de start van de Giro d’Italia, overlijdt Gino Bartali in aanwezigheid van zijn familie door de gevolgen van een hartaanval. Door de bescheiden aard van Bartali is er slechts één standbeeld in Italië van hem. Voor het kerkje bovenop de Madonna di Ghisallo staat één beeld van Bartali, zij aan zij met Fausto Coppi. Op 30 Mei van dit jaar werd het boek ‘Gino Bartali, mio papà’ gepresenteerd in Florence. Het boek is geschreven door de zoon van Gino Bartali, Andrea, en bevat een unieke kijk in de wereld van Gino Bartali vanuit de ogen van zijn zoon, in die tijd een kind. Tijdens de boekpresentatie, waar vele prominenten uit de politieke- en wielerwereld aanwezig waren werd het idee geopperd om een standbeeld te plaatsen in zijn stad: Florence. Of dit standbeeld er ooit zal komen valt te bezien.

 

Zelf fietsen

Wil je zelf ervaren hoe het is om, net als Bartali, over de stoffige wegen van Toscane te fietsen? Boek dan nu een hotel via hotel.info en huur een racefiets of mountainbike bij de plaatselijke fietsenmaker. Deze zal u hoogst waarschijnlijk met passie en vol liefde over Gino Bartali verder vertellen.