Piazza Matteotti Greve in Chianti

Greve in Chianti

Greve in Chianti behoort samen met San Casciano in Val di Pesa, Tavarnelle in Val di Pesa en Barberino Val d’Elsa tot de 4 Chianti Classico stadjes die liggen in de regio Firenze. Vanuit Firenze is Greve het eerste stadje van de Chianti streek waardoor Greve in Chianti ook wel de poort van de Chianti wordt genoemd. 

Het centrale plein Piazza Matteotti

Het centrale plein Piazza Matteotti

De geschiedenis van Greve in Chianti is onlosmakelijk verbonden met het hogergelegen kasteel van Montefioralle (meer info), reeds sedert de 13de eeuw was Greve de marktplaats voor het kasteel waar handelaren van over gans Toscane wekelijks naartoe trokken.

De strategische ligging in het centrum van de 3 handelswegen Via Chiantigiana, de weg naar de Valdarno streek en de weg naar de Val d’Elsa zorgde er al vlug voor dat Greve in bevolkingsaantal toenam en al vlug belangrijker werd dan het middeleeuwse Montefioralle. 

Ligging Greve in Chianti

Grotere kaart weergeven

Met de auto: Greve ligt op ongeveer 30 km van Firenze en 40 km van Siena langs de weg SR222 (ook wel de Via Chiantigiana genoemd) die Firenze met de andere stadjes van de Chianti streek verbind.

Met het openbaar vervoer: Vanuit het centraal treinstation van Firenze vertrekt de bus 365 op geregelde tijdstippen naar Greve in Chianti. Deze bus stopt niet enkel in Greve maar leid je langs alle andere Chianti stadjes

Bezienswaardigheden Greve in Chianti

Op onderstaande kaart vind je de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Greve alsook een aanduiding van enkele belangrijke kastelen en villa’s in de omgeving. De kaart kun je hier downloaden in A3 formaat.

kaart met bezienswaardigheden

kaart met bezienswaardigheden (klik voor groter formaat)

Piazza Matteotti: Greve in Chianti heeft een prachtig centraal plein waar alle belangrijkste activiteiten zoals de wekelijkse markt en het Chianti wijnfeest, plaats hebben.

Wat het plein speciaal maakt zijn de overdekte galerijen (portici) op 3 van de 4 zijden die nog steeds een belangrijke rol hebben voor de achterliggende winkeltjes en restaurants.

Eén van die winkels is de historische beenhouwerij Antica Macelleria Falorni waar je sinds 1809 allerlei salami’s, hespen, worsten, everzwijnenvlees en dergelijke kunt kopen. Sedert kort is er ook een zaaltje aanwezig waar je samen met een glas wijn de zelfgemaakte producten kunt proeven (ook take away).

De historische slagerij Falorni

De historische slagerij Falorni

Kerk Propositura di Santa Croce (n° 1 op kaart): Aan het uiteinde van het plein vinden we deze kerk in Classicistische stijl terug. De kerk werd in de Renaissance gebouwd op de resten van een middeleeuwse kerk maar werd tussen 1833 en 1835 herbouwd in het voor de periode geldende Classicisme.

In het interieur bevinden zich enkele belangrijke werken uit naburige kerken waaronder een 14de eeuwse fresco schildering van Madonna en kind en een 15de eeuwse triptiek van de Florentijnse kunstenaar Bicci di Lorenzo.

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/greve.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]De beste vakantiehuizen in de streek van Greve in Chianti[/otw_shortcode_button]

 

Enoteca Falorni (n° 7 op kaart): Wijnliefhebbers komen ongetwijfeld aan hun trekken in de grootste enotheek van Toscane, je kunt hier namelijk 140 soorten Toscaanse wijnen proeven. Aan de inkom koop je een digitale wijnkaart van €5, €10 of €20 waarmee je aan de automatische dispensers je glas wijn vult.

le cantine di Greve in Chianti

Je hebt tevens de keuze tussen een klein, medium of groot glas wijn. Heb je je kaart op het einde niet volledig opgebruikt dan krijg je gewoon het resterende bedrag terugbetaald.

Met je kaart kun je tevens diverse spumante (Italiaanse champagne), grappa en limoncello proeven. Tegen betaling krijg je eveneens enkele hapjes geserveerd en sedert kort kun je er ook lunchen (meer info).

Montefioralle: Het middeleeuwse dorpje Montefioralle mag je zeker niet overslaan. Reeds op het einde van de 11de eeuw wordt het kasteel van Montefioralle reeds in een geschreven document geciteerd en de eeuwen erna ontwikkelde het dorp zich geleidelijk aan rond het kasteel.

Het dorp heeft nog een groot deel van de stadsmuren en -torens behouden, van het kasteel is echter weinig overgebleven.

Het middeleeuwse dorp Montefioralle

Het middeleeuwse dorp Montefioralle

Chianti Classico Expo

Jaarlijks rond midden september wordt Chianti Classic Expo georganiseerd. Op het centrale plein staan voor die gelegenheid kraampjes van praktisch alle Chianti Classico wijnproducenten opgesteld.

Voor de prijs van €10 koop je een wijnglas waarvoor je tot maximum 7 degustaties krijgt. Het evenement duurt 4 dagen en is het belangrijkste voor de Chianti Classico streek (meer info).

Chianti Classico Expo Greve 02 (800x450)

 

[otw_shortcode_button href=”https://www.licata.be/wijnselectie/?tt=24089_12_96022_&r=%2Fnl%2Fwijninfo%2Fwijnstreken%2Ftoscana%2F12%2Fmeer-info%2F” size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Haal de beste Toscaanse wijnen in huis[/otw_shortcode_button]

 

Praktische informatie Greve in Chianti

toeristische dienst klein Dienst toerisme (n° 6 op kaart): Palazzo del Fiorino – piazza G. Matteotti 11, tel. 055 8546299

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond Greve in Chianti:

Prijzen en aanbiedingen

Wekelijkse markt: elke zaterdagvoormiddag heeft op het plein Piazza Matteotti de wekelijkse markt plaats.