Herfst en daar is de kastanje

De herfstperiode in Toscane staat synoniem met de kastanje. In heel wat bergdorpjes worden dan tal van feesten georganiseerd, markten gehouden en in de restaurants worden de recepten op basis van kastanjes geserveerd.

Het roosteren van de kastanjes tijdens één van de volksfeesten

Vooral voor geïsoleerde dorpjes in bosrijk gebied in de bergen was de kastanje het allerbelangrijkste voedingsmiddel. Er werd gezegd dat het het eten van de armen was omdat het vooral arbeiders en boeren waren die het nuttigden. Kastanjes zijn immers zeer energierijk en zijn dus ideaal voor wie hard manueel werk moet leveren.

De belangrijkste recepten

Tal van recepten met kastanjes maken nog steeds deel uit van de cucina povera (keuken van de armen) en zijn dus in deze streken ontstaan. Denken we maar aan castagnaccio (taart van kastanjemeel met pijnboompitten en rozemarijn), polenta di castagne, necci (pannenkoek van kastanjemeel), fritelle di castagne (gefrituurd kastanjedeeg) en natuurlijk marron glacé.

In de herfstperiode verandert ook de vulling van de ravioli van de traditionele zoals ricotta kaas met spinazie, vleessaus, enz naar een vulling op basis van kastanjes. Dit moet je zeker en vast proberen.

Afhankelijk van streek tot streek veranderen de namen en ook de ingrediënten maar de basis blijft farina di castagne (bloem of meel van kastanje).

fritelle di castagne

Ben je al eens in Firenze, Siena, Lucca, Pisa, Arezzo of een andere stad van Toscane tijdens de herfst- of winterperiode geweest dan heb je zeker en vast al de verkopers van caldarroste (geroosterde kastanjes) gezien. Voor enkele euro’s krijg je van hen een puntzak met kastanjes.

verkoper van geroosterde kastanjes

Zelfs al is het een mooie zonnige dag toch zie je hen kastanjes roosteren op hun warm vuur want het is immers la stagione (het kastanje seizoen) en tradities moeten in ere worden gehouden.

De bekendste streken

In Toscane zijn de kastanjes terug te vinden in de Alpen en de Appenijnen, de belangrijkste streken zijn Mugello, Marradi, Monte Amiata, Caprese Michelangelo, Palazzuolo sul Senio en de streek rond Garfagnana. Kastanjes uit sommige van deze streken hebben bovendien de IGP of DOP erkenning gekregen, een erkenning die gelinkt is aan de beperkte zone waar deze kastanjes groeien.

De bekendste zijn de Marrone del Mugello IGP, de Castagne di Monte Amiata IGP en de Marrone di Caprese Michelangelo DOP. De marrone verschillen met de kastanjes door hun grootte, ze zijn praktisch twee keer zo groot.

Wil je naar een sagra delle castagne (dorpsfeest met eetfestijn) dan moet je dus in deze streken zijn: De meeste hebben plaats vanaf oktober tot begin november.