Het authentieke Firenze in de Oltrarno buurt

De buurt Oltrarno, door de bewoners ook wel Diladdarno (over de Arno) genoemd, is één van de meest karakteristieke buurten van Firenze.

Hier vind je nog het authentieke Firenze terug en zeker niet het massatoerisme dat je terugvindt aan de andere kant van de Arno. In de smalle straatjes en pleintjes vind je talrijke kleine ateliers van kunstenaars, zilversmeden, restaurateurs en antiquairs. De buurt is immers sedert eeuwen de wijk waar kunstenaars, artiesten en kleine zelfstandigen hier eigenhandig hun kunstwerken en creaties maken.

Eén van de vele restaurateurs in Oltrarno

Eén van de vele restaurateurs in Oltrarno

Je vindt er ook kleine gezellige restaurantjes, cafés en eethuisjes waar je over de middag grote kans hebt dat je samen aan tafel zit met een kleine zelfstandige die in zijn werkkledij komt lunchen.

Ligging

De buurt Oltrarno situeert zich in grote lijnen tussen de Arno, Ponte A. Vespucci, Porta Romana, Piazzale Michelangelo, de ring rond Firenze en Piazza Poggi. De wijken Santo Spirito, Borgo San Jacopino, Borgo San Frediano en San Niccolò maken er deel van uit. De naam Borgo verwijst naar plaatsen die aanvankelijk buiten de stadsmuren lagen en vooral bewoond werden door de nieuw gearriveerden. Pas later met de uitbreiding van de stad werden deze geïntegreerd in de stad.

Vanuit deze buurt kun je genieten van prachtige zichten op ondermeer Ponte Vecchio, het Uffizi museum, de toren van palazzo vecchio, de koepel van de kathedraal en de paleizen langs de Arno. Belangrijkste monumenten in de Oltrarno zijn Palazzo Pitti, de kerken Santo Spirito en Santa Maria del Carmine, villa Bardini, Forte del Belvedere en de tuinen Giardino dei Boboli.

Santo Spirito

Het mooiste en gezelligste plein van de wijk is Piazza Santo Spirito, genoemd naar de prachtige 15de eeuwse basiliek van de hand van Filippo Brunelleschi. De basiliek met zijn sobere voorgevel zonder ook maar enige vorm van decoratie en feitelijk nooit voltooid, is één van de mooiste voorbeelden van kerkelijke renaissance architectuur in Firenze. Zo sober de voorgevel zo indrukwekkend is het interieur.

Terrasjes aan de rand van het plein Santo Spirito

Terrasjes aan de rand van het plein Santo Spirito

De trappen van de basiliek zijn een ontmoetingsplaats voor vele jongeren en buurtbewoners die er met een fles wijn of bier een gezellige avond doorbrengen. Aan de rand van het plein zijn er een aantal cafés en restaurantjes met terrasjes waar je beter en goedkoper eet dan in de buurt rondom de dom van Firenze en het palazzo vecchio.

de basiliek van Santo Spirito

de basiliek van Santo Spirito

Meer info over de wijk vind je in het artikel De wijk Santo Spirito in Firenze

[divider]Borgo San Jacopo

Deze zeer karakteristieke wijk bevindt zich tussen de bruggen Ponte Vecchio en Ponte Santa Trinita. Opmerkelijk is het groot aantal middeleeuwse torens dat aanwezig is. Deze torens straalden ooit het prestige uit van de belangrijkste families, hoe hoger de toren hoe belangrijker je was.

De middeleeuwse toren Torre dei Belfredelli - foto Luigi 137

De middeleeuwse toren Torre dei Belfredelli – foto Luigi 137

Meer info over de wijk vind je in het artikel De wijk San Jacopo in Firenze

[divider]Borgo San Frediano

Deze wijk bevindt zich tussen de bruggen Ponte alla Carraia en Ponte A. Vespucci. Het belangrijkste gebouw is de kerk Chiesa di Santa Maria del Carmine die zich bevindt aan het gelijknamige plein. Het 18de eeuwse interieur van deze karmelietenkerk staat in schril contrast met de lelijke onafgewerkte voorgevel. De kerk is vooral beroemd om de fresco’s van Masaccio en Masolino in de Brancacci kapel.

de kerk Santa Maria del Carmine met zijn onafgewerkte voorgevel

de kerk Santa Maria del Carmine met zijn onafgewerkte voorgevel

Aan de rand van het plein dat vanaf 2015 autovrij zal zijn, bevindt zich La Dolce Vita, één van de meest trendy cafés van Firenze.

Meer info vind je in het artikel De wijk San Frediano in Firenze

[divider]Borgo San Niccolò

De wijk San Niccolò vind ik persoonlijk samen met Santo Spirito de gezelligste en meest levendige. Je hebt hier een groot aanbod aan cafés, koffiebars en restaurantjes waar je een aperitief kunt drinken of een hapje eten. Negroni en Torre 69 zijn klassiekers en nog steeds populair bij de lokale bevolking.

Vanuit de wijk vertrekt een hellend straatje dat leidt naar het prachtige Forte di Belvedere. Dit kasteel dat meer gelijkt op een villa werd gebouwd tussen 1590 en 1595 in opdracht van groothertog Ferdinando I als buitenpost om de stad in de gaten te houden tegen eventuele invallen. Vanuit het Forte di Belvedere krijg je een prachtig zicht op het lagergelegen historisch centrum van Firenze.

San Niccolò is tevens de plaats waar de Franse straatkunstenaar Abraham Clet zijn atelier heeft (meer info over het werk van Clet). Zijn streetart vind je overal in de stad en deze wordt niet altijd door het stadsbestuur geappreciëerd.

Het atelier van de Franse artiest Abraham Clet

Het atelier van de Franse artiest Abraham Clet

Meer info over de wijk San Niccolò vind je in het artikel De wijk San Niccolò in Firenze

[divider]Praktische informatie

toeristische dienst klein www.diladdarno.it: interessante website met opsomming in alfabetische volgorde van alle winkels, ateliers, restaurantjes, cafés, musea, kerken, monumenten, … in de buurt Oltrarno (Italiaans en Engels)
overnachten klein Overnachten in Oltrarno