Het Calcio Storico: een mix tussen rugby en een bokswedstrijd

EPSON scanner image

Plaats van het Calcio Storico is het plein Piazza Santa Croce – foto door Alessiabweddings

Het Calcio Storico (letterlijk vertaald historisch voetbal), ook wel Calcio in costume genoemd, is een voetbalwedstrijd die jaarlijks in juni plaats vindt tussen de verschillende wijken van de stad Florence op het plein Piazza Santa Croce. De regels voor deze voetbalwedstrijd die feitelijk meer weg heeft van een mix tussen rugby en een bokswedstrijd, gaan terug tot de 16de eeuw.

Ontstaan Calcio Storico

Het Calcio Storico werd voor het eerst gespeeld door de Grieken maar het was ook het geliefde tijdsverdrijf van de Romeinse gladiatoren die het speelden met een bal samengesteld uit lederen slierten. Aangezien het Romeinse Rijk zich uitstrekte over gans Europa duurde het niet lang voordat deze sport in de rest van het Rijk werd gespeeld.

Voor de eerste geschreven vermelding van het Calcio Storico in Florence is het echter wachten tot het einde van de 15de eeuw. Reeds aan het begin van de 15de eeuw was het Calcio de favoriete sport bij de Florentijnse jongeren die het speelden waar ze maar konden.

Omwille van veiligheidsoverwegingen en verstoring van de publieke orde werd vanaf het einde van de 15de eeuw het spel gereglementeerd en verplaatst naar de pleinen. Op de belangrijkste pleinen werden vanaf dan echte wedstrijden georganiseerd tussen 2 ploegen waarbij de leeftijd lag tussen de 18 en de 45 jaar en de deelnemers gewoonlijk van adel waren.

De bekendste spelers zijn Cosimo I de’ Medici, groothertog van Toscane; Maffeo Barberini alias Paus Urbano VIII en Vincenzo Gonzaga, hertog van Mantova.

scéne uit het calcio storico

scène uit het calcio storico

Het was pas in 1930 dat het eerste toernooi tussen de verschillende wijken van de stad werd georganiseerd, dit gebeurde naar aanleiding van de 400ste verjaardag van het beleg van Florence waarbij in 1530 de Medici familie terug aan de macht gekomen was.

Sedert 1930 wordt jaarlijks in Juni, mits uitzondering van de oorlogsjaren, het toernooi tussen de 4 wijken van het historisch centrum gehouden, namelijk I Bianchi van Santo Spirito, Gli Azzurri van Santa Croce, I Rossi van Santa Maria Novella en I Verdi van San Giovanni.

Het toernooi zelf

Het evenement wordt ingeleid met een stoet door het historische centrum van Florence en een voorstelling van de deelnemende wijken. Het toernooi zelf bestaat uit 3 wedstrijden, 2 eliminatiewedstrijden en de grote finale. Een wedstrijd duurt 50 minuten en iedere ploeg heeft maar liefst 27 spelers op het veld staan.

Doel van het spel is om de bal in het doel van de tegenstander te krijgen op om het even welke manier. Bij ieder doelpunt wordt 1 caccia toegekend, belandt de bal naast of over het doel dan wordt echter een halve caccia aan de tegenstander toegekend. De ploeg die na 5o minuten het meeste caccia heeft gescoord, mag door naar de finale.

De wijk die uiteindelijk de finale wint mag, naast de palio, ook een rund van het Chianina ras mee naar huis nemen.

Stoet die het toernooi inleidt

Stoet die het toernooi inleidt

Dat het er nogal hard aan toe kan gaan tijdens de wedstrijden bewijst het toernooi van 2006 waarbij de eerste wedstrijd tussen de wijken van Santo Spirito en Santa Croce in een regelrechte vechtpartij uitmondde. Het gevolg was dat het volledige toernooi werd afgelast.

Naar aanleiding van dit triestige voorval werden de regels wat aangepast met als belangrijkste wijziging dat voortaan de deelnemers maximum 40 jaar mogen zijn en geen zware gevangenisstraffen achter de rug mogen hebben, bijvoorbeeld voor moord.

Veel spelers hebben namelijk een gevangenisstraf achter de rug en het verhaal doet de ronde dat veel wijken hun spelers letterlijk in de gevangenis gaan halen.

Praktische informatie

Wanneer: juni – finale 24 juni

Waar: Piazza Santa Croce – Firenze

Meer informatie met onder meer foto’s, video’s en zelfs een historisch filmpje uit 1934 vind je op de officiële website www.calciostoricofiorentino.it. (Italiaans en Engels) 

Tickets kun je kopen bij Box Office Toscana ofwel in hun kantoor (Via delle Vecchie Carceri 1) ofwel online op de site boxofficetoscana.it