Certosa di Firenze

Het Certosa klooster in Firenze

Het ex klooster La Certosa in Firenze behoort samen met la Certosa di Pisa a Calci tot de mooiste kloosters van Toscane. Het klooster dat een woelige geschiedenis kende herbergt momenteel nog slechts een 10tal Benedictijnen die in 1958 de plaats innamen van de oospronkelijke Kartuizers monniken.

De naam Certosa is afkomstig van het Franse la Grande Chartreuse wat overeenkomt met de 1ste verblijfplaats van de Kartuizer orde, gebouwd in 1084 in het massif della Chartreuse nabij Grenoble.

La Certosa in Firenze met de appartementen van de monniken - foto Roberto Tomei

La Certosa in Firenze met de appartementen van de monniken – foto Roberto Tomei

Geschiedenis

Het Certosa klooster in Firenze werd gebouwd tussen 1341 en 1365 op bevel van Niccolo Acciaiuoli, in opdracht van de toenmalige staat Napels. De eeuwen die daarop volgden werd het klooster uitgebreid en gedecoreerd, voornamelijk met giften.

In 1810 werd op bevel van Napoleon la certosa gedesacreerd waarbij maar liefst 500 kunstwerken ontnomen werden aan het klooster en grotendeels in privé bezit terechtkwamen. Na de val van Napoleon en het instellen van het koninkrijk Lorena in 1818 werden tal van de verloren kunstwerken teruggeschonken maar een groot deel van de interieurs bleef voor eeuwig beschadigd.

de kerk van San Lorenzo

de kerk van San Lorenzo

Na een korte periode van 50 jaar werden in 1866, met de instelling van het koninkrijk Italië, de kartuizers opnieuw buiten gegooid uit het klooster. Gelukkig was het deze keer slechts voor kort en reeds 5 jaar later keerden ze terug, het klooster bleef echter staatsbezit.

In 1958 tenslotte verdween de kartuizer orde definitief toen ze moest plaats maken voor de Benedictijner orde die het klooster openstelde voor het publiek.

Firenze - Cimitero nel chiostro grande

Firenze – Cimitero nel chiostro grande

Het Certosa klooster werd ontworpen om maximum 23 monniken te kunnen huisvesten waarvan 5 in opleiding. De appartementen van deze laatste zijn veel kleiner dan de andere omdat de stagiar monniken, in tegenstelling tot de monniken, vooral leefden buiten hun appartementen en zich bezig hielden met het onderhoud van de tuin en groententuin, de schoonmaak en het prepareren en opdienen van de maaltijden.

Momenteel zijn slechts nog een tal monniken aanwezig die zich voor een groot deel bezig houden met het rondleiden van de toeristen. Je kunt ondermeer de kerk, de zaal palazzo Acciaiuoli, een appartement, de kloosteromgang, de crypte, de eetzaal en de keuken bezoeken. Er is ook een klein winkeltje aanwezig waar je hoofdzakelijke souvenirs en heilige objecten kunt kopen.

Firenze - Chiostrino dei conversi

Firenze – Chiostrino dei conversi

Praktische informatie Certosa Firenze

  • Adres: via della Certosa 1 – 50124 Firenze (google maps). Het Certosa klooster bevindt zich in Galuzzo, op enkele kilometer van de uitrit Firenze Impruneta (vroeger Firenze Certosa) van de autosnelweg A1. Vanuit het rondpunt aan de afrit staan bordjes aangeduid.
  • Website Certosa Firenze: www.cistercensi.info/certosadifirenze (enkel Italiaans)
  • Bezoekuren: 09.00, 10.00, 11.00, 15.00, 16.00, 17.00 dagelijks behalve op maandag en zondagvoormiddag.
  • Toegangsprijs: de toegangsprijs is gratis, al wordt wel een fooi verwacht.