Het Chianti stadje Barberino Val d’Elsa

hoofdstraat via Francesco da Barberino (800x450)

Barberino Val d’Elsa is het 4de Chianti stadje dat ligt op het grondgebied van Firenze, het ligt er nog net binnen op een hoogte van 373 meter waardoor je een prachtig zicht krijgt op de heuvels van de Chianti Classico streek. Het is samen met Greve in Chianti ongetwijfeld het mooiste van de 4 Chianti stadjes van de regio Firenze.

Barberino Val d’Elsa is ontstaan na de vernieling van het nabijgelegen Semifonte in 1202 door de Florentijnse troepen. Het indertijd kleine Barberino was een perfecte niewe woonplaats voor de uitgeweken families van Semifonte en al vlug ontwikkelde het zich tot een echt stadje. Ook ondermeer omwille van zijn strategische ligging op de handelsweg tussen Firenze en Rome.

Ligging

Barberino Val d’Elsa ligt op de grens met de regio Siena, op 40 km van de stad Siena, op 32 km van Firenze en is het gemakkelijkst te bereiken langs de Raccordo Autostradale Firenze – Siena met afslag aan San Donato.

Bezienswaardigheden

Binnen de stad

Middeleeuwse stadspoort Porta Senese

Middeleeuwse stadspoort Porta Senese

Barberino Val d’Elsa heeft een grondplan in ellips vorm waar de hoofdstraat via Francesco da Barberino centraal doorloopt en aan zijn uiteinden is afgesloten door de stadspoorten Porta Senese en Porta Fiorentina.

De stadspoort Porta Senese die gericht is naar Siena is nog origineel en dateert uit de 12de eeuw, Porta Fiorentina die gericht is naar Firenze daarentegen is een reconstructie.

Het stadje heeft nog een groot deel van zijn oorspronkelijke stadsmuren behouden alsook van zijn pittoreske middeleeuwse overdekte steegjes.

Chiesa di San Bartolomeo: Deze kerk ter ere van de heilige Sint Bartolomeus, werd gebouwd in de 19de eeuw in een neogotische stijl.

Palazzo Pretorio: Dit paleis, gebouwd in de 16de eeuw, doet nog steeds dienst als stadhuis. Op de voorgevel zijn de verschillende wapenschilden te zien van de stadsheersers doorheen de eeuwen.

Ospedale dei Pellegrini: Dit voormalig hospitaal dat zich bevind aan de rechterzijde van Porta Senese, werd gebouwd in 1365 om de talrijke personen en families die reisden tussen Firenze en Rome onderdak te geven en eventueel verzorging te schenken.

kerk Chiesa di San Bartolomeo

kerk Chiesa di San Bartolomeo

Buiten de stad

Semifonte: Op ongeveer 4 km van Barberino Val d’Elsa bevindt zich het plaatsje Semifonte waar de geschiedenis van Barberino begon. Semifonte werd gebouwd als versterkt kasteel op bevel van de graven Alberti langs de indertijd belangrijke handelsweg via Francigena. Het kasteel kende zijn hoogtepunt tussen 1182 en 1202 toen het door het Florentijnse leger werd verwoest. De reden hiervoor was dat Semifonte een te grote concurrent geworden was voor de stad Firenze.

Cappella di San Michele d'Arcangelo

Cappella di San Michele d’Arcangelo

Samen met de kastelen van San Miniato en Fucecchio nabij Pisa en het kasteel van Montegrossoli in de Chianti streek beheerste Semifonte immers een belangrijk gedeelte van centraal Italië. Het verdict van Firenze na de inname in 1202 was hard: niet alleen werd het volledige kasteel met alle paleizen, huizen van 300 families, kapellen, winkels, … verwoest maar werd aan Semifonte ook verboden om opnieuw op zijn grondgebied te bouwen.

Dit verbod duurde tot het einde van de 16de eeuw toen het werd toegestaan om de achthoekige kapel gewijd aan San Michele d’Arcangelo, te bouwen. Deze kapel is een replica op schaal 1/8ste van de wereldberoemde koepel van de dom van Firenze, het meesterwerk van Brunelleschi.

Tignano: Tignano is een klein versterkt gehuchtje dat de moeite waard is om even halt te houden. In de zomer worden er allerlei concertjes in open lucht gehouden. In het kerkje staat een geglazuurde tabernakel uitgevoerd door het atelier van Giovanni della Robbia.

Castello di Poppiano: In Poppiano vind je het gelijknamige kasteel terug dat reeds 8 eeuwen eigendom is van de familie Guicciardini. Het kasteel produceert uitstekende Classico Chianti wijnen en olijfolie. Wie wenst kan zowel het kasteel, de wijnkelders en de wijngaarden bezoeken. (meer info)

Pieve di Sant’Appiano: Op enkele kilometers afstand vind je het plaatsje Sant’Appiano waar je het Romaanse kerkje met overblijfselen van de abdij kunt bezoeken. Het kerkje dateert uit de 10de eeuw en is één van de weinige voorbeelden van Romaanse architectuur. De abdij werd afgebroken na de aardbeving van 1805, de 4 nog aanwezige kolommen tonen de plaats waar de abdij ooit stond.

Villa’s: Op het grondgebied van Barberino Val d’Elsa bevindt zich een groot aantal historische villa’s waarvan de belangrijkste villa di Linari, villa Capponi di Petragno en villa Guicciardini di Vico zijn.

Evenementen

Memoriae et Historiae de’ Semifonte: Sedert 2009 wordt jaarlijks dit evenement georganiseerd om de dramatische verwoesting van Semifonte door het Florentijnse leger te herdenken. Het gebeuren heeft plaats het 1ste weekend van Juni in het historisch centrum van Barberino Val d’Elsa. Op het programma staan ondermeer een historische stoet, ambachtelijke markt, middeleeuwse spelen, eetstandjes met locale produkten, enz.
middeleeuws feest Barberino

Praktische informatie 

Wekelijkse markt: Iedere zaterdag van 08.00 tot 14.00

toeristische dienst klein

 Dienst toerisme: via Mannucci 3, tel. 0558052290

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond Barberino Val d’Elsa:

Prijzen en aanbiedingen

middeleeuws overdekt steegje

middeleeuws overdekt steegje

Meer foto’s