Baddia di Passignano Gaiole in Chianti

Het Chianti stadje Tavarnelle Val di Pesa

Tavarnella Val di Pesa is één van de 4 Chianti Classico stadjes die ligt op het grondgebied van de regio Firenze. Het heeft zijn naam te danken aan de aanwezigheid van het groot aantal herbergen die ooit aanwezig waren op de belangrijke handelsweg tussen Firenze en Rome ter hoogte van Tavarnelle. Taverne betekent immers herberg in het Italiaans.

Het is ongetwijfeld het minst interessante stadje van alle Chianti Classico stadjes en heeft op het centrale marktplein na dan ook niets te bieden. De omgeving rond Tavarnelle Val di Pesa is wel de moeite waard, ze is vooral agrarisch en wordt gekenmerkt door de wijnvelden van de Chianti Classico, kleine kerkjes, prachtige rustieke boerenwoningen en olijfgaarden.

Ligging

Bezienswaardigheden

Badia di Passignano: In Passignano op 9 km van Tavarnelle bevindt zich het prachtige klooster Badia a Passignano. Dit klooster, gesticht in 1049 door de orde van Vallombrosa, heeft het aanzien van een versterkte burcht. De wijngaarden die rondom de abdij liggen behoren toe aan het wijndomein van Antinori, één van de bekendste wijnproducenten van Toscane (meer info).

Badia di Passignano

Badia di Passignano

Chiesa di Santa Lucia al Borghetto: Dit kleine kerkje uit de 13de eeuw is één van de mooiste voorbeelden van gotiek in de Chianti streek, de voorgevel dateert echter uit het begin van de 20ste eeuw toen het kerkje gerestaureerd werd.

Zin in een authentieke Chianti wijnproefervaring?

Pieve di San Pietro a San Donato in Poggio: Deze Romaanse kerk die gebouwd werd in de 11de eeuw bevindt zich net buiten het middeleeuwse dorpje San Donato in Poggio, op enkele kilometers van Tavarnelle Val di Pesa. In de kerk is ondermeer een 14de eeuws drieluik en een doopvont uit 1513 van de hand van Giovanni della Robbia te bewonderen.

Pieve di San Pietro a Bossolo: Ook dit kerkje is uitgevoerd in Romaanse stijl en zou dateren uit de 10de eeuw. Naast het kerkje is een binnenkoer aanwezig waar een collectie kerkklokken te bewonderen is.

Chiesa di San Pietro In Bossolo

Chiesa di San Pietro In Bossolo

Castello di Tignano: Dit pittoreske ommuurde dorpje behoorde in de 12de eeuw toe aan de graven Alberti. Nog te bezichtigen zijn het kerkje San Romolo, de toegangspoort en resten van de vestingsmuren. In de zomer worden op de binnenkoer concerten gehouden.

Castello di Tignano

Overige Chianti Classico stadjes: Zowel Barberino in Val di Pesa als San Casciano in Val di Pesa liggen op korte afstand van Tavarnelle. Deze stadjes behoren net als Tavarnelle Val di Pesa en Greve in Chianti tot de Chianti Classico stadjes die liggen op het grondgebied van Firenze.

Praktische informatie

toeristische dienst klein Dienst toerisme: piazza Matteotti, tel. 055 8077832

overnachten klein Vakantie accommodaties in en rond Tavarnelle in Val di Pesa:

Prijzen en aanbiedingen