Het dessert van de wijnoogst: schiacciata all’uva

Wie ooit al in september en oktober naar Toscane op vakantie is geweest heeft ongetwijfeld het Toscaanse streekgerecht met de praktisch onmogelijk uitspreekbare naam schiacciata all’uva (skjatsjata) bij de bakker zien liggen. Dit typisch Toscaans gebak komt enkel voor in de periode van de wijnoogst, september en oktober dus.

schiacciata all'uva

Het dessert hoort thuis in de categorie van cucina povera (arme keuken) en werd oorspronkelijk bereid voor de feesten die gehouden werden na het oogsten van de wijn (la vendemmia). Schiacciata all’uva betekent letterlijk plat brood met druiven en het bestaat uit brooddeeg, olijfolie, suiker en roodzwarte druiven. Als druivensoort wordt de Canaiola gebruikt, dit is een kleine minderwaardige druif die vol zit met pitjes en niet gebruikt wordt voor de produktie van wijn.

Andere namen voor schiacciata all’uva zijn ook ciaccia all’uva en focaccia all’uva.

Benodigdheden (voor 8 personen):

  • 100 g suiker
  • 800 g zwarte druiven
  • 8 eetlepels olijfolie
  • voor het deeg
    • 12 g gist
    • 1/2 kg bloem
    • 300 ml water

Bereiding

Deeg: Los de gist op in lauw water, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en giet het mengsel bij de bloem. Kneed het geheel tot een soepele massa ontstaat. Leg het deeg in een schotel en dek het af met een plastic folie of een doek. Laat het deeg circa 2 uur rijzen in een warme omgeving tot het volume ongeveer verdubbeld is.

Was ondertussen de druiven en laat ze drogen. Voeg 50 g suiker en 4 eetlepels olijfolie toe nadat het deeg voldoende gerezen is en laat het nog 5 minuten rusten. Verdeel daarna het deeg in 2 en rol deze uit met behulp van een deegrol. Leg het 1ste deel in een rechthoekige bakplaat van ongeveer 30 cm op 40 cm, voeg de helft van de druiven toe en bestrooi met suiker en olijfolie. Leg hierop de 2de blad deeg, voeg de rest van de druiven toe en bestrooi opnieuw met suiker en olijfolie.

Laat alles bakken gedurende 50 à 60 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C en klaar is dit heerlijke dessert.

Op de volgende link kun je de bereiding van schiacciata all’uva aan de hand van foto’s bekijken, tekst is weliswaar in het Italiaans.