Elba Eiland Italië

Het eiland Elba

Het Eiland Elba maakt deel uit van de Toscaanse Archipel en is na Sicilië en Sardinië het 3de grootste eiland van Italië. Elba is vooral bekend omwille van Napoleon die er 10 maanden doorbracht in ballingschap tussen 1814 en 1815. In de zomer is het eiland één van de toeristische trekpleisters van Toscane omwille van zijn groot aanbod aan stranden en prachtige natuur. Elba heeft maar liefst 147 km kuststrook en het overgrote deel van het eiland is natuurgebied. Liefhebbers van zon en zee, diepzeeduiken en natuur kunnen zich hier ten volle uitleven.

Dorpjes Elba Eiland Italië

Ligging

Het eiland Elba bevindt zich in de Tyrrheense zee en ligt op zo’n 10 km van het vasteland. Vanuit Piombino vertrekken in de zomer meerdere ferry boten naar Portoferraio, Cavo en Rio Marina, de overtocht duurt ongeveer één uur en een ticket heen en terug kost tussen de €166 en €186 voor 2 personen en de auto. Tickets kun je kopen aan het loket ter plaatse ofwel online via Misterferry.com 


Grotere kaart weergeven

Geschiedenis van Elba

Reeds in de 5de eeuw voor Christus was Elba bewoond door de Etrusken die al vroeg de aanwezigheid van ijzererts in de bodem ontdekten. Na de Etrusken kwamen de Romeinen die naast de overblijfselen van enkele villa’s ook relicten van schepen nalieten in de Tyrrheense zee. De overblijfselen kun je bezichtigen in het archeologische museum in Portoferraio.

Met de val van het Romeinse rijk kwam Elba in handen van ondermeer de Longobarden, de Republiek van Pisa, de Milaanse familie Visconti, de Medici, de Spanjaarden en uiteindelijk in Frans bezit tijdens de periode van Napoleon. Napoleon zelf werd na zijn afzetting in 1814 verbannen naar het eiland en in de 10 maanden die hij er verbleef reorganiseerde hij meteen de landbouwsector en de wegen- en mijnbouw waardoor de economie verbeterde.

De grootste bronnen van inkomen zijn het toerisme en de wijnhandel maar ook de visvangst is voor het eiland een belangrijke bron van tewerkstelling.

 

Bezienswaardigheden op Elba

Portoferraio: De grootste en levendigste stad is Portoferraio, wat eigenlijk zoveel wil zeggen als ijzerhaven omdat van hieruit de boten met gewonnen ijzererts naar het vasteland vertrokken. Bezienswaardigheden zijn de oude wijk bij de haven, het plein Piazza a Mare, het fort Forte Stella en de villa’s villa dei Mulini en villa San Martino waar Napoleon verbleef tijdens zijn ballingschap.

Bezoek Portoferraio met een gids

De Villa San Martina van Napoleon

De Villa San Martina van Napoleon

 

De kustplaatsen Marina di Campo, Marciana Marina en Porto Azurro: Voor drukte en vertier moet je hier zijn, je vindt er een groot aanbod aan stranden, winkels, restaurants, hotels, cafés en discotheken. Bezoek alleszins het kleine middeleeuwse centrum van Marciana.

De stranden van Portoferraio, Fetovaia en Cavoli: Hier vind je de mooiste stranden bestaande uit wit zand. Het overgrote deel van deze stranden is tegen betaling (spiaggia a pagamento) maar je vindt er ook een klein gedeelte gratis (spiaggia libera). Wees er vroeg bij want tijdens de zomermaanden is het hier zeer druk. Nabij het strand van Cavoli vind je de grotta Azzuro waar je met de pedalo naar toe kan.

Het natuurpark Parco Nazionale Arcipelago Toscano: Dit natuurpark bevindt zich in het Westen van het eiland en is een ideale omgeving voor wie houdt van fauna en flora.

Kabellift naar Monte Capanne

Je vindt er een groot aanbod aan bloemen, planten en dieren waaronder everzwijnen, kleine roofvogels, herten, marters, enz. Het hoogste punt van het park wordt beheerst door de Monte Capanne waarvan de top ligt op 1019 meter. Je kunt er naartoe met de kabellift vanuit Marciana, het unieke reisje duurt 14 minuten en kost €17 maar is de moeite waard omdat je vanop de top van de Monte Capanne een prachtig zicht krijgt over het eiland Elba en de Toscaanse Archipel.

 

Recreatie en ontspanning

Mountainbiken op Elba

Mountainbiken op Elba

Naast lekker ontspannen aan het strand is Elba ook uitermate geschikt voor recreatie zoals diepzeeduiken, snorkelen, wandelen of trekking, golfen, zeilen, kajak en fietsen.

Diepzeeduiken: Het grote aanbod aan grotten, koraalriffen en wrakken lokken ieder jaar opnieuw een groot aantal duikers. Overal langs de kuststrook vind je dan ook duikscholen (link naar duikscholen) die duikmateriaal verhuren en excursies organiseren.

Golfen: Golfliefhebbers kunnen dan weer terecht in de Elba Golf Club in Acquabona, een toegangsticket kost €55 voor 18 holes, verblijf je trouwens in een hotel in de buurt dan maak je veel kans op een korting van 10%.

Fiets of scooter huren: Wil je de omgeving verkennen per fiets of verkies je een vespa scooter dan kun je die huren bij één van onderstaande adresjes:

TWN Rent: Viale Elba 32 – Portoferraio

Happy Rent: Viale Elba 5 – Portoferraio

Rent Chiappi: Calata Italia 38 – Portoferraio

 

Praktische informatie Elba

overnachten klein Vakantie accommodaties

Hotels > aanbod checken

Vakantiehuizen > aanbod checken

Campings: Op het eiland bevindt zich de camping Ville Degli Ulivi die beschikt over buitenzwembaden, een Spa, fietsverhuur, kinderclub, enz. Bovendien ligt de camping op slechts 300 m van het strand > check prijzen

Plan Elba met aanduidingen monumenten, stranden, apotheek, taxi, … > download