Het evenement Eroica Montalcino

Ben je een liefhebber van vintage racefietsen en schrikken ongeasfalteerde wegen (gravel wegen) je niet af dan kun je altijd eens proberen deel te nemen aan het retro wieler evenement Eroica Montalcino.

Samen met andere liefhebbers fiets je dan langs de mooiste plaatsen van de Val d’Orcia streek en de Crete Senesi en bezoek je het Unesco beschermd werelderfgoed van Pienza, de pittoreske dorpen Buonconvento en San Quirico d’Orcia.

Eroica Montalcino is feitelijk ontstaan omwille van het steeds toenemende succes van Eroica Gaiole dat start in het Chianti Classico stadje Gaiole in Chianti en waar jaarlijks duizenden liefhebbers van over de ganse wereld naartoe komen.

Het evenement Eroica is ondertussen een begrip geworden voor nostalgische wielerliefhebbers die geen schrik hebben om op hun stalen ros de ongeasfalteerde wegen te bekampen. Ook in de Lage Landen bestaat er sinds enkele jaren een versie, Eroica Limburg genoemd.

Het concept is steeds hetzelfde: op een oude stalen fiets, liefst met retro koerstrui en broek, trotseer je de ongeasfalteerde wegen (in Italiaans strade bianche genoemd) en steile beklimmingen om op die manier de sfeer van het klassieke wielrennen te ervaren. De fietsen dienen daarvoor aan een aantal criteria te voldoen:

  • fiets moet van vóór 1987 zijn
  • remkabels moeten uit remgrepen komen, dus zichtbaar zijn
  • versnellingshendels moeten op schuine buis zitten
  • fiets moet van staal zijn met uitzondering van de eerste aluminium modellen zoals Vitus of Alan
  • geen klikpedalen maar enkel klassieke pedalen met toeclips

Retro kledij is niet echt verplicht maar als je helemaal in stijl wil zijn met het evenement dan doe je best een wollen broek en trui aan met een worsthelm.

Het festival Eroica Montalcino zelf

Het festival zelf duurt 2 dagen met start op vrijdagavond en einde op zondagavond. Er is een vintage fietsmarktje, lezingen over mythische wielrenners, gewoonlijk Italiaanse alsook straatanimatie. Ook is er een wedstrijd voor de mooiste vintage baard en snor en voor de winkel met de mooiste etalage met thema Eroica natuurlijk.

Op zaterdagavond kun je meeschuiven aan tafel voor het Eroica menu, een stevig menu op basis van typische streekgerechten. De zondag is de hoofddag, dan hebben de fietstochten namelijk plaats. Hierbij kun je kiezen uit 5 verschillende routes, afhankelijk van je conditie:

  • Lungo Eroica: afstand 153 km
  • Medio Val d’Orcia: afstand 96 km
  • Medio Crete Senesi: afstand 70 km
  • Percorso del Brunello: afstand 46 km
  • Passeggiata Eroica: afstand 27 km

Bij aankomst krijgt iedere deelnemer een getuigschrift, een medaille en een verse pasta tijdens de pasta party.

Hieronder vind je het verslag van de versie 2020 in het regionale nieuws van Toscane


Ben je wel wat kilometers gewoon dan kies je voor het parcours Lungo Eroica waarbij je 153 km aflegt met 2.860 meter hoogteverschil en 70 km gravel wegen. Gelukkig zijn er wel voldoende bevoorradingszones langs het parcours voorzien waar je terug op krachten kan komen.

Het is een vintage evenement dus verwacht hier geen energie repen of sportdranken maar wel rode wijn,boterhammen met hesp, kaas, maaltijdsoepen en allerlei taarten. Dit alles geserveerd in een retro sfeertje.

Permanente lange Eroica route rond Montalcino

Fiets je de lange route liever op eigen tempo op een ander tijdstip dan kan dit want het parcours is sedert kort permanent aangeduid. Hieronder vind je de info van het parcours met een link naar de coördinaten voor je fiets gps toestel.