Het foltermuseum in Montepulciano

In Toscane zijn er diverse foltermusea, de ene al wat groter dan de andere. Ze worden in het Italiaans Museo della tortura genoemd en ze bevinden zich in Siena, San Gimignano, Lucca, Volterra en Montepulciano.

Wij beperkten ons (voorlopig) tot deze van Montepulciano. Het museum bevindt zich in het palazzo Bellarmino, gelegen in de via San Donato 12, een straatje aan de zijkant van de dom.

Het museum is niet zo groot maar je krijgt er wel een groot aanbod aan foltertuigen, tekeningen en illustraties van hoe ze werden gebruikt. Niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Aan de ingang zie je meteen een kooi met een skelet in. In deze kooi werden misdadigers of ongelovigen opgesloten en buiten opgehangen waarbij ze onderworpen werden aan de extreme weersomstandigheden zoals koude, wind, regen en zon tot ze er tenslotte van uitputting het leven bij lieten.

De ingang met enkele spotmaskers en de beruchte kooi

Het dode lichaam werd echter niet onmiddellijk verwijderd maar ging er soms nog maanden te rotten. Je kan je wel inbeelden wat een stank!

Het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit authentiek materiaal wat het nog allemaal veel realistischer maakt. Het moet verschrikkelijk geweest zijn om deze folteringen te hebben ondergaan. De meeste foltertuigen vergden het uiterste van de slachtoffers wat dan ook leidde tot uitputting en tenslotte de dood.

de inquisitiestoel

de Judasstoel

Er is een grote collectie te zien aan spotmaskers die de beklaagde moest opzetten om er dan vervolgens dagenlang mee door te straten te lopen terwijl hij belachelijk werd gemaakt, werd uitgescholden, klappen kreeg, omvergeduwd werd en zelfs met stenen bekogeld werd door de lokale bevolking.

de viool

Vooral de fluit of de viool was in die periode populair waarbij de handen en het hoofd van het slachtoffer werden vastgemaakt aan een voorwerp dat gelijkt op een fluit of viool waardoor het precies is of het slachtoffer een fluit, toeter of viool bespeelt.

Naar het schijnt werd deze foltermethode niet enkel toegepast voor wie een kleine misdaad had begaan maar ook voor slechte muzikanten. Of dit effectief zo is moet met een korreltje zout worden genomen.

Andere gruwelijke toestellen en tuigen in het museum opgesteld zijn de rekbank, de inquisitiestoel, kuisheidsgordels, knieën- en duimenverbrijzelaars, de Judasstoel, de wieg met nagels, allerlei bijlen en hakmessen, de Guillotine, …

de rekbank

de wieg met nagels

Praktische informatie

Adres: palazzo Bellarmino – via San Donato 12

Inkomticket: €8,00 volwassenen; €6,00 kinderen; €4,00 groepen

Openingsuren: dagelijks van 10.00 tot 19.00 (in de winter enkel open op zaterdag en zondag)