Het kasteel van Gargonza

kasteel van Gargonza

Het kasteel van Gargonza, gelegen op een hoogte van 510 meter van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de vallei van de Chiana, is één van de mooiste voorbeelden van versterkte burchten die overgebleven en te bewonderen zijn in Toscane.

Ligging

Gargonza ligt op 30 km van Arezzo, op 41 km van Siena en op 90 km van Firenze en ligt op 1 km van de weg SS 73 Senese Aretina die Siena met Arezzo verbindt.

Geschiedenis

Het kasteel van Gargonza werd gebouwd in de 1ste helft van de 12de eeuw op bevel van de graven Ubertini. De plaats werd uitgekozen omwille van zijn strategische ligging tussen de valleien van de Chiana en het grondgebied van Siena.

binnenplein met 12de eeuwse toren

binnenplein met 12de eeuwse toren

Het kasteel was meermaals decor van aanvallen door de Florentijnse troepen: in 1307 een 1ste keer en in 1385 een 2de keer. Moe van de onderdrukking door Firenze kwamen de inwoners in 1433 in opstand wat resulteerde in de totale vernieling van het kasteel door de Florentijnse troepen. Enkel de toren, zoals we ze nu nog steeds kunnen aanschouwen, bleef overeind.

Een belangrijke fase voor de ontwikkeling van het kasteel was de aanwinst van de familie Corsi op het einde van de 17de eeuw, zij verbouwden immers het kasteel tot landbouwbedrijf waarbij het werd uitgebreid tot versterkt landbouwdorp en zijn huidig aanzicht kreeg.

pittoresk steegje

pittoresk steegje

Rond 1950 liep, met de crisis in de landbouwsector en de volkstoeloop naar de steden, Gargonza leeg en begon geleidelijk het verval. Onder impuls van graaf Guicciardini werd Gargonza in de jaren 70 gelukkig gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld.

Momenteel is het versterkte dorp praktisch volledig in privé bezit en uitgebaat als hotel en conferentieruimte. Het is echter in zijn geheel vrij en gratis toegankelijk voor het publiek. Aan het begin is tevens een restaurant aanwezig.

Meer foto’s