Het kasteel van Poppiano

IMG_2926

 

Het kasteel van Poppiano dat sedert 8 eeuwen toe behoort aan de familie Guicciardini, bevindt zich in het dorpje Poppiano nabij Montespertoli in de regio Firenze op zo’n 30 km van Firenze en 60 km van Siena. De familie Guicciardini is sedert eeuwen één van de belangrijkste producenten van Chianti DOCG wijnen, olijfolie en de zoetere heilige miswijn Vin Santo. Andere bezienswaardigheden in de onmiddellijke omgeving zijn onder andere de stadjes San Casciano in Val di Pesa, Montespertoli en Certaldo

Grotere kaart weergeven

 

Geschiedenis

Het kasteel van Poppiano werd gebouwd rond het jaar 1000 om het grondgebied dat toebehoorde aan Firenze, te controleren en te bewaken. Het kasteel had maar liefst 3 vestingmuren waarvan jammergenoeg nog slechts enkele bewijzen zijn overgebleven. Vanaf 1199 kwam het kasteel in handen van de familie Guicciardini die tot op heden, na maar liefst 8 eeuwen, nog steeds eigenaar is.

Binnenkoer kasteel

Binnenkoer kasteel

In de loop der geschiedenis was het kasteel het centrum van enkele belangrijke gebeurtenissen waaronder de passage van de Engelse krijgsheer John Hawkwood in 1369. In 1529 werd het kasteel grotendeels beschadigd tijdens de belegering van Firenze door de Spaanse troepen van Karel V. Tijdens de heropbouw werd het kasteel in de toen heersende Renaissance stijl uitgevoerd waarbij het meer het uiterlijk kreeg van een versterkte villa. Van deze architectuur is echter nog weinig te merken omwille van de restauratie in de 19 de eeuw na de aardbeving van 1812 waarbij het kasteel opnieuw grote schade opliep. De restauratie in gotische stijl, is gebaseerd op antieke tekeningen die zich bevonden in de andere villa’s van de familie Guicciardini in de valleien Val di Pesa en Val d’Elsa.

 

Bezoek aan kasteel en wijnkelders

De binnenkoer van het kasteel is gratis toegankelijk voor het publiek, wil je de wijnkelders en het kasteel binnenin bezoeken dan kan dit enkel met een gids in de week om 9.30, 11.30 of 15.00. Een ticket kost €25 en op het programma staat een bezoek van ongeveer 2 uur aan de verschillende wijnkelders, de toren van waaruit je een mooi zicht krijgt op het omliggende landschap, de olijfoliepers en tenslotte een degustatie van 3 wijnen en olijfolie. Je dient minimum 2 dagen van voordien te boeken. IMG_2956

Contact: tel 055-82315 / 82335 – email: winetours@conteguicciardini.it

Naast het kasteel is een winkeltje waar je de Guicciardini wijnen kunt aankopen. Behalve de duurdere excellente Chianti wijnen kun je er ook de smaakvolle huiswijn kopen in verpakkingen van 3, 5 of 8 liter alsook de zoetere heilige miswijn vin santo genaamd.

Website kasteel: conteguicciardini.it (engels)

 

Foto’s