Het kerkhof van de Engelsen

Il Cimitero degli Inglesi ofwel het kerkhof van de Engelsen is een begraafplaats bekostigd door een groep kapitaalkrachtige personen die de Zwitserse Evangelische kerk vertegenwoordigde. De begraafplaats moest dienen om niet katholieken een begraafplaats te schenken in Firenze, hiervoor konden protestanten en joden enkel begraven worden in Livorno.

Alhoewel de begraafplaats gesticht is door Zwitsers kreeg ze al vlug de naam van Engels kerkhof omwille van het groot aantal Engelsen dat er begraven ligt.

Engelse begraafplaats

Het kerkhof werd gebouwd in 1858 op een klein heuveltje net buiten de stadsmuren van Firenze en kreeg zijn huidige ovale vorm in 1860 toen Firenze hoofdstad werd van Italië en grootse bouwwerken werden uitgevoerd. Het was in die tijd ondermeer dat de oude stadsmuren werden vernietigd en vervangen werden door de ring rond Firenze.

Door deze werken ligt het kerkhof als het ware op een eilandje tussen de wegen van de ring en het is nog maar sinds een paar jaar dat er een verkeerslicht met voetpad is aangebracht waardoor je nu de ingang van het kerkhof zonder je leven te riskeren, kunt bereiken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In 1877 werd beslist om geen graven meer toe te voegen aan het kerkhof waardoor het beeld dat je nu krijgt nog steeds dat is van de 19de eeuw. Heel wat graven zijn in erbarmelijke staat en is er dringend nood aan restauratiewerken. Sedert kort is het opnieuw mogelijk om hier begraven te worden en het geld dat hierdoor vrijkomt wordt gelukkig gebruikt om de graven en tomben te restaureren.

De belangrijkste personen die hier begraven liggen zijn de Engelse dichteres Elizabeth Barret Browning, de Engelse schrijver Walter Savage Landor en Beatrice en Edward Shakespeare, navolgelingen van William Shakespeare.

graf en tombe van Elizabeth Barreth Browning

graf en tombe van Elizabeth Barreth Browning

Engelse begraafplaats 02

Praktische info

  • Ligging: Piazzale Donatello 38
  • Openingsuren: maandag: 9.00 – 12.00; dinsdag – vrijdag: 15.00 – 18.00
  • Toegangsprijs: vrijblijvende offerte