Het klooster Badia a Passignano in de Chianti streek

Baddia di Passignano

De prachtige abdij Abbazia di San Michele Arcangelo a Passignano of kortweg Badia a Passignano genoemd, bevindt zich in de Colline del Chianti op de top van een heuvel van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de lagergelegen wijnvelden van de wijnproducent Antinori.

Ligging

De abdij ligt op ongeveer 9 km van het Chianti dorp Tavarnelle in Val di Pesa, op 30 km van Firenze en op 50 km van Siena en is het gemakkelijkst te bereiken via de Raccordo Autostradale Firenze – Siena met afslag in Tavarnelle.

Korte geschiedenis

De abdij wordt voor het eerst vermeld in een geschreven document uit de 9de eeuw. In de 11de eeuw wordt de abdij geschonken aan de orde van Vallombrosa die deze behielden tot aan 1810 wanneer Napoleon de abdij afschafte en de monniken verdreef. De volledige abdij met bijhorende boerderijen (41 in totaal) werden afgenomen en voortaan verhuurd. Na de heerschappij van Napoleon werden alle bezittingen in 1818 teruggeschonken en deden de monniken terug hun intrede in de abdij.

De abdij vanuit de hoogte

De abdij vanuit de hoogte

Dit liedje was echter van korte duur en in 1866 na de éénmaking van Italië werd de abdij met al zijn bezittingen eigendom van de Italiaanse staat die deze in 1870 verkocht aan graaf Maurizio Dzieduszycki die er zijn privé woning van maakte. Het was in deze periode dat de voorgevel verbouwd werd naar het voorbeeld van vele middeleeuwse kastelen en enkele torens werden toegevoegd.

Pas in 1986 kwam de abdij terug in het bezit van de monniken van de Vallombrosa orde.

De abdij kende zijn hoogtepunt in de 15de eeuw. Getuige hiervan zijn de bouw van het klooster met binnenkoer, de versterkte muren en de bouw van de refter met de prachtige fresco Het laatste avondmaal van de hand van de beroemde kunstenaar Domenico Ghirlandaio. Daarvoor kende de abdij een nogal woelige geschiedenis met ondermeer de complete vernietiging door eerst de Florentijnse troepen en later door enkele leden van de familie Scolari.

Bezienswaardigheden

De abdij met kloosteromgang: Een bezoek aan de abdij is enkel mogelijk onder begeleiding en start aan de kerk Chiesa di San Michele Arcangelo. Deze prachtige kerk werd gebouwd in de 13de eeuw maar werd meerdere keren gerenoveerd in de 16de, 18de en 19de eeuw.

Chiesa di San Michele Arcangelo

Chiesa di San Michele Arcangelo

Via een verborgen deurtje aan de rechterkant van de kerk kom je in een zaaltje terecht dat toegang geeft tot de prachtige kloosteromgang met centrale waterput. Verder maken deel uit van het bezoek de prachtige indrukwekkende keuken, de refter en de binnenkoer met tuin en fontein. Van het laatste avondmaal van Ghirlandaio in de refter is echter niets te zien omwille van de restauratie die al meer dan 10 jaar bezig is maar reeds 8 jaar stil ligt wegens geldgebrek. De gevel met torens die uitgeven op de binnenkoer dateert van na 1870 toen de abdij privé bezit was.

Kloosteromgang Badia a Passignano 02 (450x800)

Kloosteromgang

Chiesa di San Biagio: Buiten de versterkte muren van de abdij ligt het kleine kerkje Chiesa di San Biagio met fresco schilderijen uit de 15de eeuw, helaas is het kerkje enkel open tijdens de feesten ter ere van de heilige San Biagio.

Chiesa di San Biagio

Chiesa di San Biagio

Osteria di Passignano: Nog iets verder, aan het begin van Passignano, vind je de osteria di Passignano terug waar je terecht kunt voor een lunch of dinner in het restaurant en voor een heerlijk glas wijn in de enotheek. De osteria behoort toe aan de familie Antinori en de Chianti Classico wijn die in de wijnkelders van de enotheek ligt te rijpen komt van de wijnvelden die je rondom de abdij kunt bewonderen. De wijnkelder kun je trouwens bezoeken op afspraak. (website)

Osteria di Passignano

Osteria di Passignano

Praktische informatie

Openingsuren:

  • maandag tot zaterdag: 10.00 tot 12.00 en 15.30 tot 17.30
  • zondag: 10.00 tot 12.00

Toegangsprijs: gratis al wordt een offerte wel gewaardeerd

Meer foto’s