Certosa di Calci Pisa

Het klooster Certosa di Calci nabij Pisa

certosa-di-calci-luchtfoto

Op nauwelijks 10 kilometer van de kunststad Pisa ligt het prachtige 14de eeuwse klooster Certosa di Calci. De eerste steen van het klooster werd gelegd in 1366 door de monniken orde van San Bruno maar het huidige barokke aanzien heeft het te danken aan de grootschalige werken uitgevoerd in de 17de en 18de eeuw.

klooster La certosa di Calci Pisa

de prachtige barokke gevels van het klooster

De monniken zijn reeds verdwenen sedert 1969 maar sommigen zijn er nog steeds werkzaam en geven rondleidingen. In de antieke graanschuren, opslagruimtes en werkplaatsen is er sedert 1972 het museum van de natuurwetenschappen in onder gebracht.

Dit museum maakt deel uit van de universiteit van Pisa en bezit een enorme collectie aan mineralen, fossielen, opgezette dieren en insecten. Het indrukwekkendste is ongetwijfeld het skelet van een walvis.

Skelet van een walvis

Skelet van een walvis

In het klooster dat omgedoopt is tot nationaal museum, kan je naast de vertrekken van de monniken ook de bibliotheek, de kerk, de refter, de binnenkoer, de apotheek en de keuken bezoeken. Geniet zeker van de prachtige fresco’s op wanden en plafonds die je overal terugvindt!

de antieke apotheek van Certosa di Calci Pisa

de antieke apotheek

Bekijk zeker ook de toegangspoort naar de tuin aan de rechterkant van het binnenplein. De wanden en nissen zijn allemaal opgebouwd uit schelpen en koralen, echt indrukwekkend!

grot Certosa di Calci Pisa

met schelpen gedecoreerde nis

 

Certosa di Calci Pisa

Wie een souvenir of aandenken huiswaarts wil mee nemen kan dit in de bookshop. Je vindt er ondermeer juwelen met gesteenten, mineralen, boeken en t-shirts en truien met het logo van de universiteit van pisa.

Neem even de tijd voor een ommetje naar het gehuchtje Caprona waar je de toren Torre degli Upezzinghi boven op een afgrond kan zien. Een toch wel indrukwekkend schouwspel. Deze toren werd gebouwd door de familie Upezzinghi naast de romaanse kerk San Biagio die helaas verdwenen is na het inzakken van de rots. Het enige wat overgebleven is dus de toren.

Torre degli Upezzinghi Pisa

Praktische info

Adres: Via Roma 79 – 56011 Calci (Pisa) (link naar google maps)

Openingsuren:

  • van 16 september tot 31 mei: dagelijks van 09.00 tot 19.00
  • van 1 juni tot 15 september: dagelijks van 10.00 tot 20.00

Tarieven: volwassenen €5, kinderen tussen 6 en 18 jaar €2,50; familieticket €16

Officiële website: www.msn.unipi.it

Overnachten in de buurt > aanbod vakantiehuizen.

Bovendien hebben de meeste hotels en vakantiehuizen in de buurt een conventie met het klooster waardoor je een korting van 15% krijgt.