Santuario della Verna Arezzo

Het klooster Santuario della Verna nabij Arezzo

Het prachtige klooster La Verna vanuit de hoogte

Het prachtige klooster La Verna vanuit de hoogte

Het klooster Santuario della Verna bevindt zich in de Toscaanse Appenijnen op een hoogte van 1283 meter. Bovenop de rotsen en omringd door de bossen van het nationale park van de Casentino lijkt het klooster zo weggeplukt uit een getrukeerde foto maar niets is minder waar en het spreekt tot de verbeelding dat dit indrukwekkende bouwwerk met de middelen uit de tijd in de 14de eeuw gebouwd is.

zicht op de rots waarop het klooster is gebouwd

zicht op de rots waarop het klooster is gebouwd

De legende zegt dat Franciscus van Assisi zich hier aan het begin van de 13de eeuw terugtrok om een geïsoleerd leven aan god te wijden. Het was hier dat Franciscus in de zomer van 1224 de stigma ontving en al vlug tal van volgelingen kreeg die zijn levensstijl overnamen. Nog sneller werd de Francescaner orde gesticht en een klooster gebouwd.

pad naar de slaapplaats van Franciscus van Assisi

pad naar de slaapplaats van Franciscus van Assisi

Rots waaronder Franciscus van Assisi sliep

Rots waaronder Franciscus van Assisi sliep

Ieder jaar komen duizenden pelgrims naar het klooster toe waar ze samen met andere gelovigen enkele dagen bezinnen. La Verna kan tot 3000 pelgrims ontvangen.

Ben je enkel op bezoek dan kan je ondermeer de kapel Santa Maria degli Angeli, de basiliek, het klooster met binnenkoer, het museum, de apotheek en de kapel van de stigma, gebouwd op de plaats waar Franciscus de stigma ontving, bewonderen.

Je kan er ook, samen met de monikken en de pelgrims in de refter genieten van een typisch Toscaanse maaltijd. Op voorhand reserveren is wel noodzakelijk.

Pelgrims op bezoek

Pelgrims op bezoek

Een bezoek aan het klooster is gratis, om aan de kosten uit te geraken produceren de monniken hun eigen sterke dranken, allerhande zeepjes, zalfjes, thee en cosmetica. Al deze produkten kan je kopen in het winkeltje.

Omdat het toch een tijdje rijden is met de auto om het klooster te bereiken kan je een bezoek misschien combineren met een wandeling in het nationale park van de Casentino. Je passeert er ondermeer langs de grot waar Franciscus sliep tijdens zijn periode van bezinning. Let je goed op dan kan je misschien wel uilen, valken, vossen, herten en everzwijnen spotten in het bos.

Praktische informatie

Ligging

Het klooster La Verna ligt in de gemeente Chiusi della Verna, op ongeveer 50 km van Arezzo en op 200 km van Firenze

Openingsuren

  • zomer: 06.30 tot 22.00
  • winter: 06.30 tot 19.30

Website: www.laverna.it