Het Leonardo da Vinci museum in Firenze

Het museum Leonardo da Vinci in Firenze bevindt zich sedert 2004 in het vroegere café Michelangiolo waar aan het einde van de 19de eeuw de bekendste schrijvers, kunstenaars en filosofen van Firenze samenkwamen.

museum-leonardo-da-vinci-04

Het museum bevat een collectie van meer dan 50 levensgrote modellen van machines die Leonardo da Vinci geschetst heeft in zijn talrijke manuscripten. Alle modellen zijn gemaakt door Carlo Nicolai en diens zoon Gabriele. Beiden gepassioneerd door de kunstwerken van Leonardo.

Carlo kreeg de microbe te pakken 60 jaar geleden toen hij tijdens zijn opleiding aan het technisch instituut Leonardo da Vinci in Firenze, deel uitmaakte van het team dat de collectie van machines van Leonardo moest restaureren. Het betrof de eerste replica’s!

museum-leonardo-da-vinci-03

Sindsdien heeft Carlo maar liefst 250 levensgrote modellen gebouwd waarmee hij en zijn zoon de grootste privé collectie bezitten. Een groot deel van zijn collectie heeft de wereld rondgereisd en werd tentoongesteld in ondermeer de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland, China en Brazilië.

Het museum bestaat uit 4 secties: basis-, oorlogs-, hydraulische machines en toestellen met betrekking tot de luchtvaart. Indrukwekkend zijn een helikopter, een tank en een hijskraan. Alle getuigen ze van de geniale geest van deze uitzonderlijke uomo universale.

museum-leonardo-da-vinci-02

In het museum kan je naast het bewonderen van de machines en toestellen zelf ook de machines in werking stellen en in de interactieve zaal zelf enkele activiteiten uitvoeren zoals het bouwen van een noodbrug of een stenen architraaf of proberen te schrijven in spiegelbeeld zoals Leonardo deed. De kleinsten onder ons kunnen ondermeer de Mona Lisa kleuren, een ganzespel spelen of een spiraal bouwen.

museum-leonardo-da-vinci-01

de interactieve zaal waar je zelf alles kan uitproberen

Naast het museum is er een bookshop aanwezig waar je naast wetenschappelijke literatuur over Leonardo ook allerlei souvenirs kan kopen.

Praktische informatie

Ligging: Via Cavour 21 (op nauwelijks 5 minuten wandelen van het historisch centrum van Firenze)

Openingsuren: dagelijks van 9.30 tot 19.30

Toegangsprijs: €7.00 > tickets online kopen

Officiële website museum: www.museoleonardodavincifirenze.com