Het middeleeuwse Civitella in Val di Chiana nabij Arezzo

Civitella in Val di Chiana vanuit de hoogte

Civitella in Val di Chiana is een klein gezellig rustiek dorpje dat ligt op een heuvel op een hoogte van 523 meter van waaruit je een mooi zicht hebt op de vallei van de rivier de Chiana. Het dorp heeft zijn middeleeuws karakter behouden waarvan de smalle straatjes en de dubbele vestingsmuren nog getuigenissen zijn.

Het plaatsje heeft een woelige geschiedenis en was veelal onderwerp van veldslagen tussen de legers van Arezzo, Siena en Firenze die het door zijn strategische ligging bij hun grondgebied wilden voegen. Tijdens WO II werd er door de Duitse troepen een bloedbad aangericht waarbij alle woningen in brand werden gestoken en alle volwassen mannen werden vermoord.

Ligging

Civitella in Val di Chiana ligt op ongeveer 20 km van Arezzo, op 58 km van Firenze en op 40 km van Siena.

Bezienswaardigheden

La Rocca: samen met de vestingsmuren is dit het oudste gedeelte van Civitella. Het kasteel (la Rocca) wordt voor het eerst vermeld in 917 als eigendom van de familie Berengario maar had een belangrijke functie in de 12de eeuw toen het door de bisschoppen van Arezzo als veiligere verblijfplaats werd beschouwd dan hun bisschoppelijk paleis in Arezzo.

Stadsmuren: Civitella is nog voor een zeer groot gedeelte ommuurd door een dubbele vestingsmuur, deze vestingsmuren dateren uit de 13de eeuw en werden gebouwd of beter hersteld na de verwoesting door de troepen van Arezzo in 1252.

Civitella met stadsmuren op de voorgrond

Civitella met stadsmuren op de voorgrond

Sala della memoria: Om de trieste gebeurtenis van 29 juni 1944 niet te vergeten is er een klein museum ingericht waar je foto’s van Civitella vóór de verwoesting kunt zien. Er is ook een groot gedeelte gewijd aan de vele slachtoffers die vielen tijdens dit slachtveld.

Palazzo del Podestà: Dit voormalig stadshuis werd gebouwd in 1384 en behoorde tot aan 1838  toe aan de podestà die over Civitella regeerde in naam van Firenze. Op de voorgevel zijn nog steeds de wapenschilden van deze podestà aanwezig. Binnenin zijn een aantal schilderijen van de school van Giotto te bewonderen alsook een grote fresco van de hand van Spinello Aretino.

voormalig stadhuis palazzo della podesta

voormalig stadhuis palazzo della podesta

Kerk Chiesa di Santa Maria Assunta: Deze kerk in Romaanse stijl, dateert uit de 11de eeuw maar werd grotendeels vernieuwd na de verwoesting door de Duitse troepen gedurende WO II. De voorgevel dateert uit de jaren 50.

Evenementen

Il Sarapino: Het eerste weekend van Juni wordt een nogal vreemd spektakel georganiseerd, namelijk de Sarapino wat een samentrekking is van Saracino con l’Ape. Saracino is een middeleeuws steekspel waarbij een ruiter op een paard in volle vaart een stilstaand doelwit moet raken. In het geval van Il Sarapino zit de deelnemer niet op een paard maar staat hij recht op een Ape, het driewielig voertuig dat in Italië zo populair is bij kleine handelaars om in de smalle straatjes overal hun waar te kunnen leveren. Dit unieke spektakel werd voor de eerste maal georganiseerd in de jaren 50 en sedertdien wordt deze traditie bewaard.

Il Sarapino

Teatro sotto le stelle: Gedurende gans de maand Juli worden in la rocca concerten en theatervoorstellingen gehouden

Cena del cinghiale: Op de 2de zaterdag van Juli kun je in het historisch centrum eten aan lange tafels gedurende dit eetfestijn met gerechten op basis van everzwijn, een uniek spektakel!

Calici di stelle: Jaarlijks rond 10 augustus vind je op de verschillende pleintjes standjes met streekwijnen en lokale produkten die je kunt proeven en kopen

Cena di fine estate: Op de laatste zaterdag van Augustus staan opnieuw de lange tafels langs de straten van het historisch centrum opgesteld, ditmaal om de zomer af te sluiten. Op het menu staat de typische Toscaanse keuken.

lekker buiten eten tijdens het cena di fine estate

lekker buiten eten tijdens het cena di fine estate 

Praktische informatie

toeristische dienst klein Toeristische dienst: Pro Loco di Civitella –

Via Martiri 6 – tel 0039 0575 448083

overnachten klein

 Overnachten in en rond Civitella in Val di Chiana > prijzen en aanbiedingen

 

Meer foto’s