Het middeleeuwse dorpje San Gusmé

WP_20140715_009 (800x450)

San Gusmé is één van die kleine dorpjes waar de tijd wel stil lijkt te staan en omwille van zijn middeleeuws karakter zeker een bezoek waard is. Het ligt op een hoogte van 465 meter temidden van de Chianti streek in de buurt van andere bezienswaardigheden zoals Castelnuovo Berardenga, het pittoreske dorpje Villa a Sesta, het prachtige wijndomein Villa Arceno en iets verder de warmwaterbronnen van Rapolano Terme.

San Gusmé maakt deel uit van Castelnuovo Berardenga dat samen met Radda in Chianti, Castellina in Chiante en Gaiole in Chianti deel uitmaakt van de 4 Chianti stadjes die liggen in de regio Siena.

WP_20140714_027 (800x450)

Het centrum is praktisch nog volledig ommuurd en heeft nog zijn middeleeuws karakter behouden. In de 12de eeuw was San Gusmé eigendom van de belangrijke Florentijnse familie Ricasoli maar werd in 1554 grotendeels verwoest tijdens de belegering van Siena waarna het in handen kwam van Siena.

San Gusmé ligt tevens aan de voet van de hoogste berg van de Chianti streek, namelijk Monteluco met top op 791 meter hoogte.

Het feest Festa del Luca Cava

Gedurende de eerste 2 weekends van September wordt het feest Festa del Luca Cava georganiseerd.

het beeldje met de naam Luca Cava

het beeldje met de naam Luca Cava

Dit feest heeft nogal een raar ontstaan: in 1888 was de eigenaar van een herberg het beu dat de gasten telkens voor zijn deur hun behoefte deden, omwille daarvan liet hij een beeldje ontwerpen van een persoon (later Luca Cava genoemd) die zijn behoefte deed op straat en plaatste dit op de plaats waar het wel toegelaten was. Eerst had de herbergier het geprobeerd met een bord waarop toilet in letters stond aangeduid maar omdat meer dan de helft van de bezoekers analfabeet was had dit weinig succes. Het idee functioneerde en de herbergier was voortaan verlost van de stank van urine voor zijn deur.

Het beeldje werd in de loop der jaren vergeten en verloren tot in de jaren 70 de radiofiguur Silvio Gigli dit verhaal terug ophaalde en een feest ter verering van het beeldje organiseerde. Het feest Festa del Luca Cava was geboren. Tijdens deze 2 weekends worden verschillende concerten georganiseerd en staan overal in het centrum kraampjes met Chianti wijnen en andere typische streekproducten.

Ligging

Praktische informatie

Meer foto’s