Het middeleeuwse Montefioralle

Montefioralle

Montefioralle of ook wel Castello di Montefioralle genoemd, is een klein middeleeuws dorpje waar de tijd wel stil lijkt te hebben gestaan. Gesticht in 1088 langs een handelsweg die de valleien van de Elsa, de Arno en de Pesa verbindt heeft Montefioralle zijn middeleeuws karakter praktisch volledig behouden. Getuigen daarvan zijn onder andere de stadsmuren met torens en toegangspoorten, de pittoreske steegjes en de middeleeuwse woningen.

middeleeuws steegje

middeleeuws steegje

Montefioralle ontwikkelde zich rond het hoogste punt van de heuvel waar ooit het kasteel (cassero) stond, heden jammergenoeg verdwenen. Het grondplan is elliptisch met kleine straatjes die uitlopen op de hoofdstraat die aan de binnenkant van de stadsmuren ligt en de ellipsvorm van deze laatste volgt. Je komt de borgo binnen langs één van de 3 nog aanwezige toegangspoorten.

Wie goed oplet kan het ouderlijke huis van Amerigo Vespucci zien, de zeevaarder naar wie het continent Amerika werd genoemd. Montefioralle is zeer klein en het is daarom aangewezen om het te bezoeken in combinatie met Greve in Chianti dat op enkele kilometers afstand ligt.

Greve in Chianti is trouwens ontstaan als marktplaats waar de bewoners van Montefioralle en andere omliggende kastelen zoals Uzzano, hun inkopen gingen doen.

Ligging en hoe te bereiken

Montefioralle ligt op ongeveer 30 km van Firenze, op 40 km van Siena en op enkele kilometers van Greve in Chianti. Vanuit Greve is Montefioralle nogal slecht aangeduid, je volgt best de via Chiantigiana (SR222) richting Firenze en na enkele honderden meters sla je ter hoogte van het Esso benzinestation de via Lino Falsettacci in die je omhoog leidt naar Montefioralle.

Meer foto’s