Het pittoreske Montecatini Alto

 

Montecatini Alto is het oudste gedeelte van Montecatini Terme, het is een klein gezellig pittoresk dorp gelegen op de top van een heuvel boven de stad Montecatini Terme. Het dorp dat ooit 5400 inwoners kende in 1905 ligt er in de wintermaanden nogal verlaten bij wat in schril contrast staat met de zomermaanden wanneer er nogal wat toeristen het gezellige dorp bezoeken.

Vanuit Montecatini Alto krijg je een mooi zicht op het lagergelegen modernere Montecatini Terme en de omringende heuvels.

zicht op het lagergelegen Montecatini Terme

zicht op het lagergelegen Montecatini Terme

Bezienswaardigheden Montecatini Alto

Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kerken Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo, Chiesa di San Pietro, het kasteel, de middeleeuwse toren Torre del Carmine en het centrale plein Piazza Giuseppe Giusti met zijn vele terrasjes waar je op een zonnige dag rustig kunt genieten van een biertje of een andere frisdrank.

het centrale plein Piazza

het centrale plein Piazza Giuseppe Giusti

Van het kasteel dat zich bevindt op het hoogtste punt van het dorp, zijn nog een groot deel van de vestingsmuren overgebleven. In de zomer worden hier tal van activiteiten georganiseerd zoals openlucht theater, het jaarlijkse middeleeuwse feest, … Net voor de toegang naar het kasteel bevindt zich de kerk Chiesa di San Pietro met zijn middeleeuwse klokkentoren.

de overgebleven vestingsmuren van het kasteel

de overgebleven vestingsmuren van het kasteel

de klokkentoren van de kerk

de klokkentoren van de kerk Chiesa di San Pietro

Aan de noordzijde van Montecatini Alto vind je de belangrijkste kerk van het dorp: chiesa dei Santi Jacopo e Filippo, daterend uit de 13de eeuw maar verbouwd op het einde van de 18de eeuw in een barokke stijl. Net voor de kerk bevindt zich de klokkentoren Torre del Carmine, de belangrijkste van de 6 overgebleven torens die het dorp nog rijk is. Tot aan de belegering en vernietiging van Montecatini Alto door de troepen van Cosimo dei Medici in 1554 waren er maar liefst 25 middeleeuwse torens aanwezig.

interieur kerk Chiesa dei santi Jacopo

interieur kerk Chiesa dei santi Jacopo e Filippo

Klokkentoren Torre del Carmine

Klokkentoren Torre del Carmine

Naar Montecatini Alto met de lift vanuit Montecatini Terme

Montecatini Alto kun je zowel bereiken met de auto of met de lift (funicolare) vanuit Montecatini Terme. De 2 treintjes Gigio en Gigia die je van beneden naar boven en terug brengen, zorgen voor een onvergetelijk spektakel.

De treintjes die dateren uit 1898 wanneer de lift geopend werd, hebben nog steeds hun originele houten banken en vervoerden ooit ook de beroemde componist Giuseppe Verdi. Een ticket heen en terug kost €7 voor volwassenen en €4 voor kinderen tussen 6 en 10.

funicolare-montecatini

Een bezoek aan Montecatini Alto is ideaal te combineren met een bezoek aan één van de 9 kuuroorden van Montecatini Terme.

Praktische informatie

Montecatini Alto ligt op enkele kilometers van Montecatini Terme, in de regio Pistoia op 14 km van Pistoia, 32 km van Lucca, 55 km van Pisa en op 54 km van Firenze.

Meer foto’s