Het pittoreske Montecerboli

Montecerboli is één van die kleine gemeenten waar de tijd is blijven stilstaan. Behalve in de zomermaanden kom je er geen toeristen tegen waardoor de plaatselijke bevolking je dan ook nogal aankijkt en zich afvraagt wat die rare snuiter hier wel komt doen. Het pittoreske centrum is slechts een klein gedeelte van het verder lelijke stadje.

Montecerboli vanuit Larderello

Montecerboli vanuit Larderello

Ligging

Montecerboli bevindt zich in de regio Pisa, op 7 km van Pomarance, op 1 km van de geothermische centrales van Larderello en op 30 km van Volterra.

Bezienswaardigheden

In de 11de eeuw werd op de huidige plaats een kasteel gebouwd waarvan nog steeds een gedeelte van de versterkte muren en de toegangspoort aanwezig zijn. In de loop der eeuwen viel de functie van kasteel weg en werd de versterkte burcht geleidelijk aan een versterkt dorpje.

De middeleeuwse stadspoort

De middeleeuwse stadspoort

gedenkteken ter ere van het 1000 jarige bestaan

gedenkteken ter ere van het 1000 jarige bestaan

Montecerboli bevindt zich in de Colline Metallifere streek die bekend staat voor de winning van energie door middel van geothermie. Het was dichtbij Montecerboli dat de Franse ingenieur François Jacques de Larderel in 1818 een fabriek bouwde voor het winnen van boorzuur uit de ondergrond.

Zijn methodes werden later aangewend voor de geothermie en gaven aanleiding tot de bouw van de geothermische centrales van het ietwat verdergelegen Larderello. Omwille van zijn inzet en belang voor de streek riep Groothertog Leopold II van Toscane de ingenieur uit tot graaf van Montecerboli.

zicht op de centrales van Larderello

zicht op de centrales van Larderello

Overal in de buurt vind je dan ook leidingen die de stoom vanuit de ondergrond naar de centrales van Larderello brengen

Meer foto’s